More

  Научниците ја открија најголемата бактерија во светот

  - Advertisement -

  Научниците ја открија најголемата бактерија во светот која може да се види со голо око во карипско мочуриште каде што расте мангрова дрво, објавено е во списанието Science.

  Издолжената бела бактерија (филаментозен облик) е со големина колку човечка трепка, што ја прави најголемата бактерија позната досега, изјави морскиот биолог од Националната лабораторија Лоренс Беркли и коавтор на трудот во кој беше објавено откритието. Жан Мари Волан.

  Во 2009 година, коавторот и биолог на Универзитетот на Француски Западни Инди и Гвајана, Оливер Грос, го пронашол првиот примерок на оваа бактерија, чие живеалиште се потопени лисја од мангрови дрвја кои растат на архипелагот Гвадалупе.

  Бактеријата долга нешто повеќе од 0,9 сантиметри е наречена Thiomargarita magnifica или „величествен сулфурен бисер“.

  Грос веднаш не знаел дека организмот кој ја пронашол бактеријата се должи на нејзината изненадувачка големина. Дури подоцна генетската анализа покажа дека организмот е една бактериска клетка.

  Во мочуриштето ја пронашол бактеријата закачена на школки од остриги, камења и стаклени шишиња.

  Научниците сè уште не успеале да ја развијат бактеријата во лабораторија, но истражувачите велат дека нејзините клетки имаат структура која не е вообичаена за бактериите.

  Клучната разлика е неговата голема централна преграда или вакуола, која дозволува некои клеточни функции да се извршуваат во тој затворен простор наместо низ целата клетка.

  Научниците не се сигурни зошто бактеријата е толку голема, но Волан шпекулира дека тоа би можело да биде нејзината адаптација што дозволува да не ја јадат помалите организми.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img