More

  Научниците го открија потеклото на пелтечењето во мозокот

  spot_img

  Финските научници открија структурни промени во јазлите на мозочната мрежа кај луѓето кои пелтечат. Дали ова ќе овозможи нови методи на лекување? И како се однесувате кога разговарате со луѓе кои пелтечат?

  Финските научници открија структурни промени во јазлите на мозочната мрежа кај луѓето кои пелтечат. Дали ова ќе овозможи нови методи на лекување? И како се однесувате кога разговарате со луѓе кои пелтечат?

  Пелтечењето е многу стресно за оние кои страдаат, особено затоа што другите луѓе често реагираат навредливо, агресивно или неправилно на ова нарушување на говорот. Неволните повторувања на слогови и звуци, истегнување на звуците и забележливи или „тивки“ блокади може да ги вознемират и да направат засегнатите да се чувствуваат несигурни. Слабоста може да стане и физички видлива, како црвенило или потење, пишува DW.

  Во исто време, пелтечењето не дозволува донесување заклучоци за карактерот или интелигенцијата на засегнатото лице. Луѓето кои пелтечат точно знаат што сакаат да кажат, но не можат течно да го кажат во моментот.

  Долго време се сметаше дека пелтечењето е психолошко или емоционално нарушување. Всушност, пелтечењето е невролошки предизвикано говорно нарушување во кое е нарушена регулацијата на производството на говор во мозокот.

  Лоцирајќи го потеклото на пелтечењето?
  Финските научници сега веруваат дека ја лоцирале областа на мозокот каде што лежи коренот на пелтечењето. Тие откриле структурни промени во јазлите на мозочната мрежа кај луѓето кои пелтечат.

  Според тимот предводен од Јухо Јоуца од Универзитетот во Турку, ова се наоѓа во областа на базалните ганглии на путаменот. Путаменот е една од централните области на големиот мозок и е дел од сивата материја на мозокот. Тоа е особено важно за моторните вештини на лицето, односно мимикријата.

  Нарушувањето во течниот говор може да има различни причини. Постои генетска предиспозиција која може или не може да доведе до пелтечење. Покрај тоа, невролошките болести како Паркинсонова болест или мозочен удар може да резултираат со пелтечење. За целите на студијата, фински научници испитувале и пациенти кои почнале да пелтечат по мозочен удар. Мозочниот удар го зафатил само делот од мозокот каде што се наоѓа предметната мозочна мрежа.

  Испитаниците ги покажале истите структурни промени во јазлите на мозочната мрежа како и оние кои развиле пелтечење во детството. Според студијата, ова покажува дека пелтечењето секогаш потекнува од оваа мрежа, без оглед на генетските или невролошките причини.

  Нови методи на лекување?
  Според проф. д-р. Според Мартин Зомер, шеф на Интердисциплинарната работна група за говорни нарушувања на Одделот за неврологија при Универзитетскиот медицински центар Гетинген (UMG), една финска студија уште еднаш покажа дека левата хемисфера на мозокот е клучна во формирањето на говорот. .

  Студијата, исто така, покажува дека двете форми на пелтечење – неврогеното пелтечење, т.е. пелтечење предизвикано од мозочен удар и пелтечење во раното детство – не се многу различни, вели Зомер, кој самиот е погоден од пелтечење и е советник на Федералната асоцијација за пелтечење. (BVSS).

  До денес, не постојат ефективни фармаколошки или невромодулаторни опции за третман. Според финските научници, локализацијата на структурната промена создава нови методи на лекување, како што е длабока мозочна стимулација насочена кон таа мозочна мрежа.

  Неврофизиологот Зомер го поздравува новиот истражувачки пристап. „Секако дека е можно да се изврши третман врз основа на овие наоди, но потребни се неколку средни чекори за да се разбере каде треба да се закачи која електрода и со кој поларитет, а тоа не е така лесно. Сè уште сме далеку од таа цел“.

  Пелтечењето не е невообичаено
  Се проценува дека во Германија, која има речиси 84 милиони жители, околу 800.000 луѓе постојано пелтечат. Повеќе од пет проценти од малите деца пелтечат, или околу 50 од 1.000 деца. Момчињата се погодени почесто од девојчињата.

  Пелтечењето често започнува ненадејно на возраст од две до шест години, а нарушувањето обично поминува самостојно во следните две години. Сепак, околу еден процент од заболените сè уште пелтечат кога ќе пораснат.

  Лековите, терапијата за дишење или релаксација или кои било други терапии за третман, всушност не делуваат против пелтечење, како што ветуваат некои терапевти. „За жал, сè уште имаме надрилекар лекари кои ветуваат чудесен лек, така да се каже. Затоа треба да се внимава“, вели проф. Зомер.

  „Дури и најтешкото пелтечење може да се спречи со едноставни методи, како што е т.н говорен метроном. Но, тогаш пелтечењето не исчезнува, само се крие зад изменетиот начин на зборување“, изјави Зомер за ДВ.

  Како да се помогне?
  Засегнатите често се обидуваат да избегнат одредени зборови или ситуации на зборување поради срам или страв дека ќе бидат засрамени. Ова може да доведе до тоа засегнатите да се повлечат од секојдневниот живот и да станат социјално изолирани.

  Затоа, луѓето кои пелтечат исто така се научени да се соочат со тешки ситуации. „Најголемата опасност кога пелтечите е да ја држите устата затворена. И многу засегнати го прават токму тоа. Избегнувањето на говорот е неповолно, бидејќи значително ги ограничува можностите за развој на луѓето. Затоа е важно да не се молчи, туку да се каже што е правилно ако сакате“, советува неврологот Зомер.

  Групите за самопомош може да помогнат да се надмине стравот од зборување. Обично е корисно отворено да се справите со пелтечењето и да им се доверите на семејството, пријателите или колегите од работа.
  Меѓутоа, она што не им треба на луѓето кои пелтечат често се добронамерни совети, како на пример: Дишете длабоко, концентрирајте се, смирете се. Таквиот совет само нервира или вознемирува.

  „Најдоброто нешто е да чекате, гледате и слушате. На луѓето кои пелтечат им треба повеќе време, така е. Секогаш има луѓе кои се обидуваат да продолжат со збор или реченица. Како прво, многу е болно да прекинеш некого. Освен тоа, можеби тоа не е она што всушност сакаше да го каже пелтечењето, а потоа работите се комплицираат“, вели Зомер.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img