More

  Национален ден на борба против ракот на дојка: Водечки малигнен тумор во инциденцата на жените во Србија

  spot_img

  Национален ден на борба против ракот на дојка: Водечки малигнен тумор во инциденцата на жените во Србија
  Ракот на дојката е водечка причина за морбидитет и смртност од малигни заболувања кај женската популација ширум светот.

  Токму затоа 20 март – Националниот ден на борбата против ракот на дојката, е меѓу важните датуми на Календарот за јавно здравје, со кој се поттикнува уште поголемо внимание на јавноста за ширењето на оваа малигна болест и важноста за подобрување на информираноста на жените за важноста на превентивните прегледи и нејзиното рано откривање.пишува Градскиот завод за јавно здравје.

  Според проценките на Меѓународната агенција за истражување на ракот, ракот на дојката кај жените е најчеста малигна болест, пред колоректалниот карцином, ракот на белите дробови и ракот на грлото на матката. Кога зборуваме за водечките причини за смрт од малигни заболувања кај жените, ракот на дојката е исто така на прво место, пред ракот на белите дробови, ракот на грлото на матката и колоректалниот карцином.Според најновите достапни податоци на Светската здравствена организација и проценките на Меѓународната агенција за истражување на ракот за 2022 година, во светот се регистрирани околу 2.297.000 новодијагностицирани жени од сите возрасти од рак на дојка, додека над половина милион од нив секоја година умираат од истата болест.

  Според последните податоци од истите извори, во Европа се регистрирани повеќе од половина милион новодијагностицирани жени со рак на дојка, а починале околу 144.000 жени.

  Кога ќе се открие навреме, ракот на дојка е излечив во над 90% од случаите, бидејќи тогаш терапевтските опции се поголеми и третманот е поефективен, со што се подобрува квалитетот на животот на заболените жени.

  Каква е ситуацијата во Србија?
  Во овој поглед, Србија не заостанува зад светските трендови, па кај нас ракот на дојката е водечки малигнен тумор по инциденца и смртност кај жените. Оваа малигна болест е една од водечките причини за предвремена смрт кај жените во Србија, а е на третото место како причина за смрт кај жените на возраст од 45 до 64 години, по цереброваскуларни заболувања и исхемична срцева болест.

  Според последните податоци на Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“, во Република Србија се регистрирани 4.447 новодијагностицирани и 1.765 жени кои починале од рак на дојка.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img