More

  Наскоро ќе нема кој да ги поправа или шие чантите

  spot_img

  Во Белград наскоро ќе нема кој да поправа или да шие чанта, пишува порталот Инфостуд.

  На курсот за галантерија за кожа во Белград годинава не се запиша ниту еден кандидат, се пријавија само тројца студенти, но беа пренасочени и на други профили, бидејќи нивниот број не беше доволен за да се формира отсек за изработувачи на чанти при Техничкото училиште за дизајн на кожа. според порталот.

  Директорот на таа образовна институција Бранислав Милески рече дека ова е веќе четврта година во која не успеваат да запишат минимален број од 15 студенти за да можат да го предаваат тој предмет.

  Почетната плата за работник во торби во Белград е околу 70.000 динари, а оние со искуство можат да заработат двојно повеќе.

  Ми се јавија некои стари мајстори и ми понудија дуќан и работа, само да им испратам дете, но немам кој да препорачам“, рече Милески.

  Тој додаде дека школувањето за ташнер трае три години и потоа им треба малку пракса, но дека многу брзо можат да почнат самостојно да работат и да отворат свои претприемачки продавници.

  Исто така, сите големи фабрики имаат постојано отворени работни места, но тие позиции не можат да ги пополнат.

  Посетивме и училишта, го промовиравме овој занает, но повторно нема интерес“, рече Милески.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img