More

  На бурек-мајсторите им се нудат високи плати, ама џабе!

  spot_img

  Во многу градови низ Хрватска веќе не можете да најдете класичен бурек со месо. Клиентите негодуваат поради ваквата појава, а сопственикот на една од најпознатите загрепски пекарници објасни дека за сѐ е виновен веќе познатиот проблем: недостиг на работна сила.

  Сопственикот на пекарницата „Дубравица“ објасни дека во моментов кај нив работат четворица бурек-мајстори, а со оглед на потребите, им недостигаат уште најмалку двајца бурек-мајстори. Оваа професија, вели тој, е една од најдефицитарните, а со истиот проблем се соочуваат речиси 6 месеци.

  Пекарницата има објавено и оглас за работа преку кој се бара бурек-мајстор.

  – Се работи за специфична работа која е физички напорна. А пекарниците како такви се дефицитарно занимање  – објасни сопственикот.

  Како што пишува „Јутарњи лист“ на конкурс кој е објавен пред речиси два месеци, понудената плата била од 1.400 до 1.500 евра нето и неограничени договори. Ова е значително повисока сума од платите од претходните години.

  Според податоците на „Мојаплата“, во 2023 година во Хрватска просечната нето плата била 1.139 евра, за 14 отсто повисока од една година претходно. Платите на пекарите во истиот период се зголемени за 20 отсто. Во 2023 година просечната месечна плата на пекарите била 970 евра, додека во 2022 година била 805 евра. Како што е соопштено, минатата година во Хрватска бројот на натпревари за пекари се зголемил за повеќе од 10 проценти.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img