More

  МЛАДИ, ГРАЃАНСКИ АКТИВИСТИ И ГРАДОНАЧАЛНИЦИ ОД ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН ВО СТУДИСКА ПОСЕТА НА ОХРИДСКИОТ МЛАДИНСКИ ЦЕНТАР

  spot_img

  Начинот на формирање и функционирање на Младинскиот центар во Охрид денеска беше презентиран пред 50-тина младинци, асистенти на граѓански организации и градоначалници на општините од Плагонискиот регион. Оваа студиска посета беше организирана во рамки на Семинарот за младинско учество и младински политики како дел од проектот „Зајакнување на луѓето од Пелагонија 2“.

  Во името на Охридската локална самоуправа, пред гостите се обрати заменик градоначалникот на Општина Охрид, Перчо Божиновски.

  -Ми претставува голема чест да Ве поздравам и да Ви посакам срдечно добредојде во Охрид и во нашиот Младински центар. Искрено се радувам што политиките кои охридската Локална самоуправа ги спроведува во насока на подобрување на условите за младите прераснаа во еден позитивен пример за поширокиот регион и се основна причина за Вашата денешна студиска посета.

  Воспоставувањето и официјалното отворање на Младинскиот центар во Охрид беше сложен процес, накој предводени од градоначалникот Кирил Пецаков, бевме особено посветени. Горди сме што истрајавме во нашите намери и тоа што успеавме да ги реализираме сите предвидени активности. Благодарение на сите напори и низа административни процедури, Охрид по долги години и десетици празни ветувања, конечно доби функционален Младински центар по сите стандарди.

  Целта на Младинскиот центар е да им овозможи на младите да ги унапредуваат своите знаења и да го зголемат своето учество во процесите на донесување одлуки вообразовните институции и локалната заедница. Младинскиот центар спроведува активности и мерки за развивање на креативниот потенцијал на младите, а подготвува и реализира активности за промоција на талентираните уметници.

  Овозможивме современ простор каде што се спроведува системска поддршка на личниот развој на младите луѓе и нивното активно вклучување во животот во заедницата преку неформално образование, забавни и волонтерски активности, информирање, менторство и советување.
  Почитувани,

  Иднината на една општина, на еден регион, на една држава е во младите генерации. Тие треба да бидат најважните носители на позитивните промени и се значаен ресурс за напредок и развој.Токму поради тоа мораме да градиме вистинско партнерство и да воспоставиме поголема соработка со младите. Мораме да го вреднуваме нивното мислење, бидејќи тоа е единствениот начин преку којможеме да се осигураме дека нашите политики се исправни и се во вистинска насока.

  Ве охрабрувами Ви посакувам успех во реализација на секоја позитивна идеја која обезбедува подобри услови за младите во Вашата локална средина. Општина Охрид секогаш ќе биде подготвена да ги сподели сите досегашни искуства и практики во делот на креирањето на младинските програми и ќе биде отворена за соработка.

  Ви посакувам добра мисла, многу креативни идеи и успех во сите идни проекти и активности насочени кон младите и нивната благосостојба. Се надевам дека сите заедно, преку заеднички напори ќе го спречиме иселувањето и ќе овозможиме младите генерации да ја гледаат својата иднина во своето родно место и во нашата Македонија, истакна Божиновски во своето обраќање.

  За работењето на Младинскиот центар и за спроведените активности зборуваа Зоран Илиевски, директор на Коалицијата „СЕГА“ и раководителот на Младинскиот центар, Јован Цветкоски.

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img