More

  Месо увезено од Романија заразено со опасни бактерии!

  spot_img

  Салмонела ентеритидис е откриена во месо увезено од Романија, објави во петокот европскиот систем за брзо предупредување во трговијата со храна.

  Салмонела е пронајдена во пилешки батаци од Романија кои се продавале во малопродажниот синџир Кауфланд. Ризикот бил сериозен, се наведува во пријавата. Бактеријата е утврдена со официјална контрола на ослободен примерок месо од продавницата.

  Месото повеќе не е достапно во Кауфланд, а производот веројатно веќе го нема на пазарот, велат во европскиот систем. Тоа значи дека потрошувачите веќе го консумирале месото. Земја на апликација е Хрватска, а апликацијата се однесува и на Романија, пишува Danica.hr.

  Инаку, нетифоидните салмонели, првенствено салмонела ентеритидис, првенствено предизвикуваат гастроентеритис, бактериемија и фокална инфекција. Симптомите може да бидат дијареа, висока температура или симптоми на фокална инфекција.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img