More

  Марихуаната ќе биде класифицирана како помалку опасна дрога во САД, најави Бајден: „Премногу животи се превртени наопаку…“

  spot_img

  Американската влада во четвртокот одлучи да ја категоризира марихуаната како помалку опасна дрога, што значи дека луѓето кои користат или поседуваат супстанција веројатно нема да одат во затвор во иднина.

  „Премногу животи се превртени наопаку од нашиот неуспешен пристап кон марихуаната“, напиша американскиот претседател Џо Бајден на платформата на социјалните мрежи Х.

  „Денес, Министерството за правда го прави следниот чекор за прекласификација на марихуаната од Распоред I во Распоред III според федералниот закон.

  Лековите спаѓаат во пет различни категории во САД. Досега марихуаната или канабисот беа во првата, а со тоа и најстрогата категорија, која вклучува хероин и ЛСД.

  Американската влада сега побара таа во иднина да биде вклучена во третата категорија. Како резултат на тоа, марихуаната ќе биде на исто ниво со стероиди или парацетамол. Американските медиуми ја означија таа прекласификација како историска.

  Со прекласификацијата се признава медицинската употреба на канабисот, но целосна легализација низ државата за приватна потрошувачка не е планирана.

  Иако марихуаната е веќе легална за рекреативни и медицински цели во повеќе од 20 американски држави, а само за медицински цели во повеќе од десетина други држави, федералниот закон сè уште заостанува.

  Потегот на администрацијата на Бајден има далекусежни последици за истражувањето и оданочувањето и придонесува за понатамошна декриминализација на канабисот.

   

   

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img