More

  Мајкрософт, еден од американските технолошки гиганти, ќе отпушти 1.900 луѓе во своите оддели за видео игри

  spot_img

  Мајкрософт, еден од американските технолошки гиганти, ќе отпушти 1.900 луѓе во своите оддели за видео игри.

  Фил Спенсер, главниот извршен директор на Microsoft Gaming, испратил порака до вработените во врска со проблемот, дознава The Verge.

  Во неа Спенсер потсетува дека поминаа повеќе од три месеци откако тимовите Activision, Blizzard и King се приклучија на Microsoft и дека директорите на Microsoft Gaming и Activision Blizzard се решени да се обединат на стратегија и план за имплементација со одржлива структура на трошоци што ќе го поддржи севкупно растечки бизнис. Тоа повлекува да се прекине работниот однос на најмалку 1.900 лица во одделот за видео игри.

  Оваа бројка одговара на приближно 9% од работната сила на одделот за игри на Мајкрософт, кој има 22.000 вработени.

  Забележано е дека вработените во Activision Blizzard, Xbox и ZeniMax ќе бидат погодени од отпуштањата.

  Мајкрософт го купи Activision Blizzard, производител на игри како Call of Duty и Diablo, во октомври минатата година за приближно 69 милијарди долари.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img