More

  Лекарите предупредуваат: Голем дел од граѓаните може да останат без возачки дозволи!

  spot_img

  Со предложените измени на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, голем број хрватски граѓани може да останат без возачка дозвола, предупреди во понеделникот Координацијата на хрватската семејна медицина (КоХОМ) и повторно ги повика пратениците да реагираат на предложените измени.

  Имено, според предлогот, за здравствените способности на возачите би одлучувале матичните лекари кои имаат увид во здравствената состојба и консумирањето на лековите на нивните пациенти и би биле должни да пријават во полиција доколку им се загрозат возачките способности.

  Ова е дел од предлогот за изменување и дополнување на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, кој Владата го испрати на второ собраниско читање без никакви усвоени амандмани испратени до него од лекарските здруженија, се посочува во соопштението на КоХОМ.
  Со тоа, посочуваат, во тешка ситуација ќе се доведат околу 2.500 матични лекари и десетици илјади пациенти кои ќе останат без возачка дозвола, што може да го загрози функционирањето на транспортот, итните служби и залихите.

  Исто така, предупредуваат дека ресорното министерство нема дефинирано кои би биле здравствените состојби кои трајно или привремено влијаат врз здравствената способност на возачите безбедно да управуваат со моторно возило, а не споменуваат и донесување уредба со која се дефинираат условите во кои возачката дозвола на пациентот треба да се укине.

  Законски целата одговорност ќе ја пренесат лекарите кои ќе бидат казнети од пет до десет илјади куни доколку не ги пријават пациентите во МВР, а може да се очекува дека осигурителните компании ќе ги нападнат лекарите и ќе им наплатат милионски суми.

  Затоа, со стапување во сила на законот, КоХОМ ќе препорача лекарите да пријават забрана за возење за сите здравствени состојби за кои проценуваат дека би можеле да спаѓаат во оваа категорија, како и во случаи на употреба на одредени лекови.

  Посочуваат и дека Владата никогаш не дала информации за бројот на сообраќајни несреќи предизвикани од здравствената состојба на пациентот или лековите што ги зема.

  Тие му замеруваат на ресорниот министер Вилија Берош што не реагирал на овие проблеми, ниту застанал на страната на лекарите, а наместо тоа „деновиве бомбастично најавува задолжителни систематски прегледи“.

  Но, доколку ваквиот владин предлог помине, пациентите не само што нема да одговорат на систематските прегледи, туку нема да се јават кај својот лекар дури и кога се навистина болни од страв да не останат без возачка дозвола, предупредуваат од КоХОМ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img