More

  Конфликтот Израел-Хамас: Дали социјалните медиуми можат да бидат извор за известување за конфликти?

  spot_img

  Друг извештај на Јадранската опсерваторија за дигитални медиуми (АДМО) дава преглед на изворите што хрватските медиуми ги користеа за известување за конфликтот меѓу Израел и Хамас во првите три дена од конфликтот. Факт е дека многу медиумски куќи денес се помалку се потпираат на сопствените дописници и дека за известување користат вести од релевантни меѓународни медиумски куќи или содржини создадени од корисниците на социјалните мрежи.

  Социјалните мрежи се неисцрпен извор на податоци, но самите корисници на социјалните мрежи ретко се релевантен извор на информации. Особено проблематични се оние корисници кои во последните неколку години беа етикетирани како дезинформатори на големите платформи, како што е Мета.

  Резултатите од истражувањето упатуваат на континуирана потреба од воведување дополнителни проверки и верификација на содржините што ги објавуваат медиумските куќи, со цел што е можно повеќе да се заштити јавниот простор од штетното влијание на дезинформациите, дури и ако тоа е ненамерно.

  Проектот АДМО е кофинансиран од Европската Унија, од програмата Дигитална Европа.

  Изразените ставови и мислења се однесуваат на Adria News и не мора да ги одразуваат ставовите на Европската Унија или Извршната агенција за здравство и дигитална економија (HADEA). Ниту Европската унија, ниту органот што доделува грант не може да биде одговорен за нив. Овој проект е финансиран од Програмата на Европската Унија за Дигитална Европа, во рамките на Договорот за грант 101083909.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img