More

  Кометата „Рог“ видлива од Земјата по 70 години

  spot_img

  Европската вселенска агенција (ESA) објави дека кометата со рогови 12P/PonsBrooks ќе биде видлива од Земјата за прв пат по 70 години.

  Доколку времето дозволи, кометата ќе биде видлива на крајот на овој и на почетокот на следниот месец, а ќе биде видлива и со голо око, иако се препорачува да се набљудува со двоглед или мал телескоп.

  За да ја видите блескавата опашка на кометата, треба да ја побарате на небото по зајдисонце, над хоризонтот на запад, пренесува Ansa.

  Следниот јуни ќе го достигне минималното растојание од Земјата, но потоа повеќе нема да биде видливо од северната хемисфера, а според ЕСА, следно ќе се приближи до Земјата во 2095 година.

  Кометата 12P е древна космичка санта мраз, формирана пред приближно 4,6 милијарди години. Приближно на секои 71 година се враќа во Сончевиот систем и поради оваа причина припаѓа на семејството на периодични комети, како попознатата Халеева комета.

  За прв пат забележана од астрономот Жан-Луј Понс на 12 јули 1812 година, кометата 12P потоа била повторно откриена на нејзиниот следен премин во близина на Земјата во 1883 година од Вилијам Роберт Брукс, по кого го добила името.

  Нејзиното јадро, широко 30 километри, е еден вид валкана снежна топка, агломерација од мраз, прашина и карпест материјал, кој испушта гас и прашина во близина на Сонцето.

  Една важна карактеристика на кометата е зголемувањето на осветленоста, наречена „рафали“.

  За време на неговото сегашно поминување, од јули минатата година веќе се забележани десет испади, од кои првиот беше со неправилен облик, што ја прави кометата наликува на познатиот вселенски брод „Милениумски сокол“ од филмот „Војна на ѕвездите“ и поради тоа е наречена кометата со „рогови“.

  Испади биле забележани и во 1883 и 1954 година, а се сомнева дека биле видени над Кина во 1385 година и на италијанското небо во 1457 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img