More

  Кои се цените во Хрватска во сезона, споредено со конкуренцијата?

  spot_img

  На нашата Машенка Вукадиновиќ на Нов ден и гостуваше Саша Дрезгиќ, декан на Економскиот факултет во Риека, со која разговараше за економски прашања.

  Саша Дрезгиќ го коментира воведувањето на Регистарот на население: „Тоа е добра насока. Имаме многу податоци, исклучени се и не во реално време. Доколку успеале да создадат обемна база на податоци, тогаш би можеле да направат попрецизни мерења. Кога зборуваме за данок на имот, би можеле да воведат многу подобар данок. Владата би можела многу попрецизно да ги спроведува социјалните мерки, тоа е нешто што ни треба и треба што поскоро да се спроведе“, објасни тој.

  Данок на недвижен имот
  Деканот на Економскиот факултет се осврна и на данокот на недвижности: „Ниту еден предлог за таков данок не беше квалитетен бидејќи немавме квалитетни податоци. Кога ќе имаме висококвалитетна база на податоци, тогаш ќе можеме да ги разработиме прецизните одредби од даночниот формулар, што ќе обезбеди оние со поголеми средства да плаќаат повеќе, но тоа да не стане преголем товар“, вели Дрезгиќ.

  Нов скок на цените?
  На прашањето дали ќе има скок на цените во текот на туристичката сезона, Дрезгиќ одговори: „Не е прв пат кога ќе дојде туристичката сезона, да забележиме скок на цените во прехранбениот и услужниот сектор. Тоа е логично и нормално затоа што кај нас доаѓаат туристи со поголемо богатство, се зголемува побарувачката и се врши притисок за зголемување на цените, приватниот сектор ја користи оваа ситуација. Во однос на регулативата, нема многу опции“, рече тој.„Ќе видиме, никој не знае додека не се случи и дали пазарот ги погодил цените.

  Она што го гледаме кога ќе се споредиме со другите земји е дека цените во Хрватска во тој сектор се речиси двојно повисоки од некои земји кои се конкурентни туристички земји“, додаде деканот на Економскиот факултет.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img