More

  Кои се симптомите на новата FLiRT варијанта на ковид?

  spot_img

  Варијантата KP.2 останува водечка причина за СОВИД-19 во САД, а Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) известуваат за забрзано ширење.

  КП.2, кој сочинуваше 16 отсто од случаите на крајот на април, сега отпаѓа на повеќе од 28 отсто од инфекциите.

  KP.2 е дел од семејството на омикрони и припаѓа на група нови соеви познати како FliRT, кои се карактеризираат со мутации во нивните шилести протеини кои му овозможуваат на вирусот да избегне имунитет од вакцинација или претходни инфекции. Друга варијанта на FliRT, KP.1.1, која предизвикува 7,5% од инфекциите, исто така е во пораст.

  Симптоми на варијантата FLiRT
  И покрај брзото ширење на КП.2 и КП.1.1, нема докази дека тие се поопасни од другите понови соеви како што е ЈН.1. Симптомите на овие варијанти на FliRT вклучуваат:

  течење на носот
  воспалено грло
  замор
  главоболка
  кашлица
  болки во мускулите
  треска
  гадење
  дијареа
  губење на вкус или мирис
  напорно дишење.

  д-р. Krutika Kuppalli for Everyday Health забележува дека нема ништо ново за симптомите, иако е неопходно следење.

  ЦДЦ изјави на X (поранешен Твитер) дека овие соеви не предизвикуваат повисоки нивоа на тешка болест. Повеќето луѓе ќе доживеат благи симптоми поради имунитет од вакцинација или претходна инфекција. Сепак, некои поединци може да доживеат тешки симптоми, вклучувајќи и отежнато дишење откако ќе го изгубат чувството за вкус и мирис, според д-р Питер Чин-Хонг.

  Постарите возрасни лица, особено оние над 65 години, се изложени на најголем ризик од тешка болест од СОВИД-19, а ризикот се зголемува со бројот на основни здравствени состојби како што се срцеви заболувања, хронични белодробни заболувања, дебелина и хронично заболување на бубрезите, пишува Крени. Здраво!.

  Доенчињата под шест месеци и бремените жени исто така се изложени на поголем ризик.

  Се предвидува зголемување на инфекциите
  Како што се шири варијантата KP.2, американските здравствени власти предвидуваат скок на инфекции во текот на летото. д-р. Чин-Хонг предвидува повеќе случаи во наредните недели, при што податоците за отпадните води покажуваат зголемување во некои области на САД и делови од Европа, како што се ОК и Шпанија, каде што има мали зголемувања најверојатно предизвикани од варијантите на FliRT.

  д-р. Купали ја потсетува јавноста дека, иако меѓународната вонредна состојба за јавно здравје е укината, пандемијата сè уште трае и од клучно значење е да се следи и да се прилагоди на развојот на вирусот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img