More

  Како да прифатам плаќања со картичка на мојот мобилен телефон?

  spot_img

  Навиките на потрошувачите трајно се променија поради пандемијата, а потребата за бесконтактни плаќања е уште поголема од кога било досега, така што на српските трговци им требаат нови начини да се вклопат во растечката дигитална економија. И покрај зголемувањето на бројот на платежни терминали за 40 проценти од 2018 година до денес, и со 114.984 сегашни терминали (1), Србија сè уште има 2,2 пати помалку продажни места каде што може да се купи бесконтактно во споредба со ЕУ.

  Српските мали компании, но и големите компании, во наредниот период можат да го зголемат прифаќањето на картичките и да го подобрат бизнисот, во само неколку чекори – трансформирање на мобилните телефони во т.н. softPOS терминали. Ова ќе биде особено корисно за трговците со нередовни плаќања или многу чести трансакции на мали суми, но и за компаниите со многу курири или мобилни продажни места.

  Веќе постои голем интерес кај српските претприемачи за прифаќање плаќања преку мобилни апликации. Според минатогодишното истражување на Visa, седум од десет (70 отсто) мали и средни компании во Србија се подготвени да ги користат своите мобилни телефони како ПОС терминали.

  За да му помогне на домашниот сектор за мали и средни претпријатија и да го прошири дигиталното портфолио на алатки за прифаќање бизниси, Visa го понуди Tap to Phone – иновативно решение кое, заедно со специјална банкарска апликација, ги трансформира Android уредите, со функција NFC, во софтверски POS терминали (softPOS).

  Така, технологијата Tap to Phone им овозможува на банките да им понудат на своите клиенти поширок опсег на алатки за прифаќање бесконтактни плаќања, а ова иновативно решение веќе е лансирано во Србија.

  Како функционира Допрете на телефон?
  Апликациите за банкарство Visa Tap to Phone им овозможуваат на трговците да прифаќаат бесконтактни плаќања од која било сума на уредите со Android, со поддршка за NFC. Претприемачите треба да ја преземат апликацијата на банката со Tap to Phone поддршка и да се регистрираат во банката, по што мобилниот уред ќе биде во функција на ПОС терминал.

  Ова softPOS решение моментално го нуди една банка во Србија и не бара дополнителни трошоци за продавачите. Апликацијата ви овозможува да испратите дигитална ливче преку СМС или е-пошта, како и да читате преку QR код, а списокот со сите трансакции може да се погледне во секое време.

  Дополнително, голема предност за претприемачите кои ги користат услугите на Рајфајзен банка и кои ќе изберат ваков тип на плаќање за своите услуги е фактот што користењето на RaiPOS апликацијата е бесплатно, без месечна претплата. Исто така, благодарение на исклучително безбедниот EMV стандард и технологијата за шифрирање што ги чува чувствителните податоци на картичката од изложување, „Допрете на телефон“ е безбеден за користење како и традиционалниот терминал за плаќање.

  Технологијата Tap to Phone, покрај стандардните ПОС терминали, се очекува да им помогне на бизнисите да прифатат дигитални плаќања. Исто така, мобилните телефони обезбедуваат поширок опсег на функции за трговците, бидејќи можат да поддржуваат „дигитални паричници“, биометриска идентификација и деловни апликации, како што се „дигитални асистенти“.

  Голем интерес низ светот
  Денес, технологијата Tap to Phone е веќе достапна во 54 земји низ светот, со повеќе од 300.000 паметни уреди за бесконтактно плаќање во активна употреба. Исто така, бројот на продавачи кои ја користат оваа технологија е зголемен за 1800% од минатата година во регионот CEMEA (Централна Европа, Африка и Блискиот Исток).

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img