More

  Кај морските птици откриена нова болест предизвикана од пластика

  - Advertisement -

  Нова болест предизвикана исклучиво од пластика е откриена кај морските птици. Болеста се нарекува пластикоза, предизвикува лузни на дигестивниот тракт на птиците, а ја предизвикува директно пластиката, поточно голтањето отпад што го содржи овој материјал.

  Го откриле научници од Природонаучниот музеј во Лондон, пишува Гардијан.

  Ова е првиот регистриран случај на фиброза предизвикана од пластика кај диво животно, велат истражувачите.

  Загадувањето со пластика станува толку широко распространето што распространетоста на оваа болест од различни возрасти говори сама по себе, се вели во студијата објавена во списанието „Journal of Hazardous Materials“.

  Научниците, вклучително и д-р Алекс Бонд од Природонаучниот музеј и д-р Џенифер Лејверс, ги проучуваа водите на островот Лорд Хау во Австралија за да ја разгледаат врската помеѓу нивоата на проголтана пластика и провентрикулусниот орган – првиот дел од стомакот на птицата.

  Откриле дека колку повеќе пластика внесува птицата, толку повеќе има лузни. Болеста може да доведе до постепено распаѓање на тубуларните жлезди. Губењето на овие жлезди може да ги направи птиците поподложни на инфекции и паразити и да влијае на нивната способност да ја варат храната и да апсорбираат некои витамини.

  Истражувачите ја нарекоа влакнестата болест пластикоза за да разјаснат дека е предизвикана од пластика во околината.

  Кога птиците внесуваат мали парчиња пластика, откриле дека тоа го разгорува дигестивниот тракт. Со текот на времето, постојаното воспаление предизвикува лузни и деформации на ткивото, што влијае на варењето, растот и преживувањето.

  Природните материјали пронајдени во стомакот на птиците, како што се пемзаните камења, не ги предизвикувале истите проблеми, што ги натерало научниците да ја карактеризираат болеста како болест предизвикана од пластика.

  Бонд, главен кустос за птици во Природонаучниот музеј, рече:

  „Иако овие птици може да изгледаат здрави однадвор, тие не се добро одвнатре. Оваа студија е првпат ткивото на желудникот да се истражува на овој начин и покажува дека потрошувачката на пластика може да предизвика сериозни оштетувања на дигестивниот систем на овие птици“.

  Иако научниците проучувале само еден вид птица во еден дел од светот, тие веруваат дека е веројатно дека се погодени повеќе видови и велат дека се потребни повеќе истражувања за да се открие колку е распространета пластикозата.

  Тие велат дека изложеноста на сите организми на пластика е неизбежна, бидејќи емисиите на пластика се зголемуваат, а загадувањето со пластика станува широко распространето во сите средини низ светот.

  Бидејќи овој проблем се појави само во последните децении, тој не е широко проучен. Истражувачите рекоа:

  „Понатаму, внесувањето пластика има далекусежни и тешки последици, од кои многу само почнуваме целосно да ги документираме и разбираме.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img