More

  Истражување: Ако сте ги купиле овие автомобили, поголема е веројатноста дека сте вратиле километри

  spot_img

  Кога купувате половен автомобил, едно од најчестите прашања е дали автомобилот е увезен. Но, дали навистина постои валидна причина да се сомневаме во таквите автомобили? Ако му се верува на најновото истражување – стравот е оправдан.

  Истражувањето вели дека секој дванаесетти користен автомобил во Хрватска има вратена километража, што значи дека вреди помалку од бараната цена. Сепак, поголеми се шансите да се добие возило со „отстранети“ километри доколку автомобилот бил увезен од странство. Причината е што потешко се следат прекуграничните трансакции, па измамниците ја користат оваа ситуација и избегнуваат казни.

  Една неодамнешна студија на автомобилската компанија за обработка на податоци carVertical, која беше спроведена во 14 европски земји, откри дека автомобилите увезени во Хрватска имаат поголема веројатност да имаат вратена километража во споредба со возилата купени локално.

  Голем ризик
  Дури 8,7 отсто од сите автомобили на хрватските патишта кои биле проверени на carVertical имаат вратена километража. Иако ситуацијата во земјата не е толку лоша како во некои источноевропски земји како Летонија, каде што уделот на возила со вратена километража надминува 20 проценти, сепак ризикот од измама е голем.

  Од сите увезени автомобили во Хрватска, 9,1 отсто имаат вратена километража, што е повисоко од процентот на автомобили со вратена километража што се продаваат локално (6,8 отсто).

  Увезените автомобили, особено од земји како Германија, генерално се сметаат за посигурни, така што купувачите може да имаат претерано доверба во дилерите на половни автомобили.

  „Многу е тешко да се контролира квалитетот на половните автомобили на меѓународно ниво бидејќи секоја земја има свое законодавство во врска со измамите со километражата. Бидејќи земјите не разменуваат информации за автомобили, штом возилото се извезува, се чини дека неговата историја се брише и почнува од почеток – тогаш километражата се менува, што го зголемува ризикот од купување таков автомобил, во споредба со автомобил купен локално“, објаснува. Матас Бузелис, специјалист за автомобили во carVertical.

  Лудост за увезени автомобили
  Според истражувањето, уделот на автомобили купени локално и увезени од странство значително се разликуваат. Само 20,2 отсто од сите возила во Хрватска што биле проверени на carVertical цело време поминале во земјата, додека 79,8 отсто биле увезени од странство.

  Во повеќето земји каде што е спроведено истражувањето, како Литванија, Полска, Романија или Србија, уделот на увезени автомобили е меѓу 70 и 90 отсто, што е слично на состојбата на хрватскиот пазар.

  Купувањето автомобил со лажна километража може да му направи многу проблеми на новиот сопственик. На пример, временскиот ремен треба да се менува на секои 100.000 до 150.000 километри. Меѓутоа, кога ќе се смени километражата на возилото, оваа задача најверојатно нема да се заврши навреме и ременот ќе се скине, што ќе доведе до оштетување на клиповите поради контакт со вентилите.

  Автомобилите со голема километража може да се истрошат, што ќе доведе до неочекувани дефекти на средината на патот. Да не зборуваме за ризиците за безбедноста на возачот.

  Според Бузелис, возилата со изменета километража се значително поскапи од автомобилите со оригинална километража, што значи дека купувачите преплаќаат за автомобилот. Тој истакнува дека carVertical спровела студија во која откриле дека возилата со вратени километри може да бидат и до 25 отсто поскапи од автомобилите со оригинална километража. Возилото со голема километража исто така ќе амортизира многу побрзо, а наоѓањето нов купувач може да биде предизвик.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img