More

  Илјадници војници на воени вежби на северот на Европа

  spot_img

  Околу 9.000 војници од 20 земји на НАТО, овој месец учествуваат во воени вежби во регионот на Балтичкото Море, кој е стратешки чувствителен поради руската агресија врз Украина.

  Шведска и порано учествуваше во вежбите, а сега првпат како членка на НАТО.

  Вежбите вклучуваат отстранување мини од морето, откривање подморници, десанти и медицинска помош во случај на голем број повредени.

  Целта е унапредување на интероперабилноста на силите и вежбање на заедничко дејствување, рекоа официјалните лица.

  Вежби на поморските, воздушните и копнените сили се одржуваат во Балтичкото Море, како и во Шведска и нејзиниот стратешки остров Готланд, во Литванија, Полска и во Германија. Ќе бидат распоредени 50 бродови и 45 авиони и хеликоптери.

  Вежбите се организирани од НАТО поморските сили за напад и поддршка и Шестата флота на американската воена морнарица.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img