More

  Хрватски доктор за оптималното времетраење на сексот: Веројатно пократко отколку што би очекувале

  spot_img

  Еректилната дисфункција, честопати наречена импотенција, е сексуален проблем кој се однесува на неможноста да се постигне или одржи ерекција доволно долго за задоволителен сексуален однос. Оваа состојба може да биде крајно фрустрирачка и влијае не само на физичкото здравје на мажот, туку и на неговата емоционална благосостојба.

  Иако често се перципира како проблем поврзан со постарите мажи, импотенцијата може да влијае на мажите од сите возрасти. Според медицинските истражувања, повеќе од половина од мажите на возраст меѓу 40 и 70 години доживуваат некаква форма на еректилна дисфункција. Оваа бројка може да варира во зависност од фактори како што се возраста, здравјето и емоционалните фактори, пишува HRT.hr.

  Кои се причините за еректилната дисфункција?
  Сексуалното возбудување кај мажите е сложен процес кој ги вклучува мозокот, нервите, хормоните, емоциите, мускулите и крвните садови. Еректилната дисфункција (ЕД) може да се појави кога има пореметување во која било од овие клучни компоненти.

  Стресот и проблемите со менталното здравје, исто така, можат да придонесат или да ја влошат импотенцијата. Понекогаш, комбинација на физички и психолошки фактори може да резултира со овој проблем.

  Фреквенцијата на еректилната дисфункција варира со возраста, при што преваленцата се зголемува со возраста, особено по 65-годишна возраст. Статистиката покажува дека половина од мажите постари од 40 години доживуваат некаков вид на импотенција. Различни фактори на ризик може да ја зголемат неговата веројатност, вклучувајќи дебелина, висок крвен притисок, недостаток на физичка активност, високо ниво на холестерол, хроничен стрес и слични фактори. Намалениот проток на крв во пенисот, предизвикан од стеснување на крвните садови или други васкуларни проблеми, исто така може да биде една од причините. Покрај тоа, оштетувањето на нервите во пределот на пенисот или карлицата, како и хормоналната нерамнотежа, исто така може да предизвикаат еректилна дисфункција.

  Важно е да се напомене дека одредени лекови, како што се аналгетици, антипсихотици, антидепресиви и особено антихипертензиви, исто така се поврзани со ЕД. Начинот на живот, вклучувајќи пушење, консумирање алкохол и зависности, може дополнително да го зголеми ризикот од овој проблем. Третманите за состојби како што се рак на простата или бенигно зголемување на простатата, хирургија, болести и повреди кои влијаат на карличната област или ‘рбетниот мозок исто така се сметаат за фактори на ризик.

  Понатаму, факторите како депресија, анксиозност, стрес и проблеми во партнерските односи, особено проблемите во комуникацијата, исто така може да се поврзат со ЕД.

  Дали болестите на простатата се поврзани со еректилната дисфункција?
  Постојат многу заблуди кога станува збор за еректилната дисфункција, а една од најчестите е поврзана со простатата. д-р. мед. Дује Рако, специјалист по урологија, истакнува дека простатата и покрај вообичаените верувања не игра директна улога во настанувањето на еректилната дисфункција.

  Простатата има своја функција во телото, но не е од суштинско значење за процесот на постигнување ерекција. Наместо тоа, нервите кои минуваат низ областа на простатата играат улога во овој процес. Овие тенки нерви се неопходни за одржување на здрава и цврста ерекција.

  – Простатата како таква не игра улога во еректилната дисфункција. Тој игра индиректна улога бидејќи до него, покрај капсулата на простатата, минуваат тенките нерви кои се одговорни за ерекцијата. А потоа поради некакви воспалителни процеси во простатата воспалението се шири на околните ткива. Кога имате скршен заб, половина од лицето ви отекува, но кремот за лице не го решава проблемот додека не го поправите забот. Значи, некои хронични воспаленија во простатата или хронични воспаленија во карлицата можат да посредуваат во еректилна дисфункција, објасни д-р Рако.

  Третман на еректилна дисфункција – што може да се направи?
  Кога се соочуваме со предизвиците на еректилната дисфункција, важно е да се знае дека постојат различни опции за враќање на сексуалната издржливост. Изборот на третман зависи од многу фактори, вклучувајќи ја причината за проблемот, неговата сериозност и вашето општо здравје.

  Една од најпопуларните опции за лекување на еректилна дисфункција се оралните лекови како Виагра, Сиалис, Левитра и Стацин. Сите овие лекови работат на истиот принцип – тие промовираат подобар проток на крв во пенисот, така што вашето тело полесно реагира на сексуалните стимули. Сепак, овие лекови не се за секого. Луѓето кои веќе земаат лекови за срце, висок крвен притисок или други сериозни состојби треба да се консултираат со својот лекар пред да ги земат овие таблети.

  За некои мажи, проблемите со ниското ниво на тестостерон може да бидат причина за еректилна дисфункција. Во такви случаи, хормонската терапија може да биде клучот за враќање во форма. Ако ништо од овие не помогне, размислете за хируршки опции.

  Колку навистина трае сексот? Веројатно пократко отколку што очекувате.
  Времетраењето на сексуалниот однос често е предмет на многу претпоставки и стереотипи. Порно филмовите често сугерираат дека подолгото значи подобро. Сепак, реалноста често е различна од она што го гледаме на екраните.

  Колку всушност трае сексуалниот однос и колку треба да трае?
  Додека порно филмовите може да сугерираат маратонски секс сесии, реалноста често го прави тоа изгледа сосема поинаку. Истражувањата сугерираат дека оптималното времетраење на пенетрацијата е помеѓу 6 и 13 минути.

  Многу млади мажи, како што изјави д-р. Порин Макариќ, специјалист по психијатрија и консултант во областа на сексуалното здравје, често има нереални очекувања за времетраењето на сексуалниот чин. Порнографските содржини, кои се широко достапни на Интернет, често прикажуваат сексуални односи кои траат исклучително долго, често и со часови. Според д-р Макариќ, младите мажи таквите претстави ги доживуваат како стандард, а секое отстапување од овој „идеал“ се толкува како неуспех.

  – Младите мажи најчесто имаат искривена перцепција за самиот секс. Се заснова на порнографија, достапни материјали каде што мислат дека треба да трае одредено време – ако трае помалку, тогаш автоматски не е во ред. Од 6 до 13 минути е оптималното времетраење на пенетративниот сексуален однос. А она што луѓето го гледаат во порно често трае час или два, што воопшто не е реално. Откако ќе го нормализираме она што е нормално, а што не е, ќе биде многу полесно, откри д-р Макариќ….

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img