More

  „Хермес“ се најде на суд бидејќи ги условува клиентите со други производи за да ја добијат статусната чанта

  spot_img

  Француската луксузна модна куќа „Хермес“ денеска е тужена во Калифорнија поради тврдењата дека незаконски им дозволува само на луѓето со доволно долга историја на пазарење во компанијата да ги купат нејзините статусни чанти „Биркин“.

  Според тужбата поднесена во судот во Сан Франциско во име на група принудени клиенти, компанијата  „Хермес“ го прекршува антимонополскиот закон со тоа што ја врзува продажбата на една ставка со купување на друга.

  Во тужбата се тврди дека продажните соработници на компанијата не земаат провизија, но ги притискаат клиентите да купат чевли, шалови, накит и други предмети за да добијат шанса да купат чанта.

  – Потрошувачите не можат да купат „Биркин“ чанта онлајн од онлајн продавницата на „Хермес“, а кожните чанти, кои се рачно изработени и може да чинат по илјадници долари, не се ни изложени на продажба во продавниците на компанијата – се тврди во  тужбата.

  Тужителите бараат неодредена парична отштета и налог со кој се забрануваат наводните антиконкурентни практики на „Хермес“.

  „Хермес“ има 43 продавници во САД, од кои 8 се во Калифорнија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img