More

  Хамас објави извештај во кој признава за „некои грешки“

  spot_img

  Милитантната група Хамас денеска соопшти дека нивниот напад врз Израел на 7 октомври бил „неопходен чекор“ против израелската окупација на палестинските територии.

  Но, групата во извештајот на 16 страници за нападите призна дека „се случија некои грешки… поради брзиот колапс на израелскиот безбедносен и воен систем и хаосот предизвикан долж пограничните области со Газа“.

  Документот е првиот јавен извештај на групата објавен на англиски и арапски во кој се оправдуваат нападите кога тие ја пробија милитаризираната граница на Газа. Нивните напади резултираа со смрт на околу 1.140 луѓе, главно цивили, според официјалните израелски податоци.

  Милитантната група наведува дека нападите биле „неопходен чекор и нормален одговор за соочување со сите израелски заговори против палестинскиот народ“.

  Групата отфрли какви било меѓународни и израелски напори да се одлучи за повоената иднина на Газа.

  „Нагласуваме дека палестинскиот народ има капацитет да одлучува за својата иднина и да ги уредува своите внатрешни работи“, се вели во соопштението, додавајќи дека „ниту една партија во светот“ нема право да одлучува во нивно име.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img