More

  Гувернерот на Вајоминг забрани употреба на апчиња за абортус

  spot_img

  Гувернерот на Вајоминг, Марк Гордон во петокот потпиша закон со кој се забранува употреба или препишување на апчиња за абортус, кој беше усвоен претходно овој месец во државата контролирана од републиканците.

  Гордон, републиканец, го потпиша законот бидејќи федералниот судија во државата Тексас размислува за забрана на национално ниво на хемикалијата мифепристон која абортира како одговор на тужбата на групите против абортусот.

  Срцето на законот од две страници е тоа што го прави незаконски „пропишување, дистрибуирање, дистрибуирање, продавање или користење на какви било средства за поттикнување или изведување абортус“.

  Од забраната се изземени таканаречените апчиња „утро потоа“, контрацептивни пилули кои се препишуваат и се користат по сексуалниот однос и пред да се потврди бременоста.

  Оваа мерка вклучува и ослободување за секоја постапка неопходна за заштита на жената „од непосредна опасност што сериозно го загрозува нејзиниот живот или здравје“, како и за секој третман на „природен спонтан абортус според моментално прифатените медицински упатства“.

  Прекршувањето на законот ќе се смета за кривично дело, казниво со затвор до шест месеци или парична казна до 9.000 долари.

  Мерката утврдува дека жената „на која е извршен или обид (да се изврши) хемиски абортус нема да биде кривично гонета“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img