More

  Градежната индустрија се жали дека продажбата на станови паднала за 12%

  spot_img

  По првпат по повеќе од 15 години, односно од кризата во 2008 година, годинава повторно ќе има масовни отпуштања на работници во градежната индустрија во Германија: се проценува дека поради кризата во станоградбата, околу 10.000 луѓе ќе останат без работа.

  -Очекуваме дека околу 10.000 работници ќе треба да бидат отпуштени во наредните месеци. Причина: слаба економија во градежништвото. Додека комерцијалните и јавните градби забележаа само мал пад на продажбата во 2023 година, продажбата во станоградбата падна за 12%. Претпоставуваме дека во 2024 година продажбата во станоградбата ќе падне за дополнителни 12% – изјави за германската новинска агенција ДПА Тим-Оливер Милер, генерален директор на Здружението за градежна индустрија ХДБ.

  Според истражувањето спроведено меѓу членките на ХДБ, 55% од 450-те анкетирани компании очекуваат нивниот профит да се намали во 2024 година, при што 60% од компаниите сакаат да ја задржат работната сила на сегашното ниво, 12 отсто да го зголемат бројот на вработени, а речиси една третина (29%) сакаат да укинат работни места.

  Според ХДБ, 927.000 луѓе биле вработени во градежната индустрија во 2023 година. Укинувањето на околу 10.000 работни места опфаќа само околу еден процент од работните места во индустријата.

  – Предвидувањата сепак се загрижувачки, бидејќи се очекува дека во 2030 година ќе има недостиг од околу 120.000 експерти во градежната индустрија, само поради демографските промени – изјави генералниот директор на ХДБ Милер.

  Што и да се случи, мораме да вработуваме за да го одржиме нивото на квалификувани работници – и покрај кризата, вели тој.

  Со оглед на зголемените каматни стапки и зголемените трошоци за градежни материјали, изградбата на станови во Германија стагнира: Институтот Ифо очекува да се изградат само 225.000 станови во 2024 година, во споредба со проценетите 270.000 минатата година. ДЗ банка исто така забележува тренд на намалување: до 2025 година, бројот на завршени станови на годишно ниво би можел да се намали на 200.000 станови.

  Тоа би било половина од планираното и ветувањето на владејачката коалиција. Истовремено, сериозен недостиг на простор за домување, особено во градовите, што се одрази и на поскапувањето на кириите.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img