More

  Google почна да ги брише сметките на Gmail. Дали ги зачувавте вашите податоци?

  spot_img

  Во согласност со новата политика на компанијата, Google ги брише сите неактивни сметки, односно оние кои не биле користени најмалку две години.

  Зошто Google ги брише сметките на Gmail?
  Ќе ги избрише gmail, фотографии, записи во календарот, контакти и целата содржина од Drive. Тие го прават тоа, како што објаснија, за да ги заштитат корисниците од безбедносни закани како што се фишинг измами, кражба на сметки и спам.

  Google рече дека неактивни сметки се со поголема веројатност да бидат компромитирани бидејќи имаат стари или повторно употребени лозинки и имаат помалку безбедносни проверки, така што корисниците на овие сметки имаат 10 пати поголема веројатност да немаат поставено двофакторна автентикација.

  – Кога сметката е компромитирана, може да се користи за се, од кражба на идентитет до злонамерна содржина – објавија од Google, кој од 1 декември 2023 година, како што претходно беше најавено, ќе почне да го брише.

  Кои сметки на Gmail ги брише Google?
  Google ќе почне да ги брише сметките што луѓето ги создале, а потоа никогаш повеќе не ги посетиле. Според новите правила на Google, доколку сметката не била користена или најавена најмалку 2 години, сметката и целата нејзина содржина (gmail, Docs, Diks, Meet, Calendar) и Google Photos ќе бидат избришани.

  Новите правила важат само за личните сметки на Google, а не за деловните и училишните сметки, па сметките кои прикачиле видеа на YouTube или имаат претплати на апликации или сервиси за вести нема да бидат отстранети, пишува 24sata.

  Корисниците добија повеќе пораки пред бришењето дека нивните сметки ќе бидат укинати за да можат да се логираат или да користат една од алатките што ќе му сигнализираат на Google дека сметката е во употреба, а потоа таа нема да биде избришана.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img