More

  Големи промени за изнајмувачите, но и за самите туристи: Погледнете за што се работи

  spot_img

  Кога ќе стапи на сила новиот Закон за туризам, општините и градовите ќе можат сами да утврдат колку станови, хотели, кампови и викендички сакаат на нивната територија и соодветно ќе дозволат или не дозволуваат дополнително издавање категоризации, пишува Јутарњи лист во четврток.

  Сепак, никој нема да може да го направи тоа привремено или како што сака. Ниту пак ќе биде ретроградно за веќе издадените категоризации. Во новиот закон ќе бидат наведени сите мерки и методи и критериуми за да може секоја дестинација и жупанија да видат и прецизно да пресметаат каква е нивната моментална состојба на терен и што треба да направат. И не само тоа, ќе се утврдуваат и какви капацитети се потребни.

  Можеби некаде ќе биде дозволено само сместување со пет ѕвездички. На ист начин ќе може дополнително да се „наплаќа“ влез во некои градови или населени места по турист преку придонес за еколошки туризам кој ќе се плаќа покрај таксата за престој.

  Во моментов нешто слично веќе постои во Дубровник. На пример, ако во Плитвичките езера, Мотовун или некоја друга дестинација се покаже дека би било пожелно да се воведе, тие ќе го пропишат, а законот ќе го пропише максималниот износ на овој придонес. Ова првенствено се однесува на еднодневните туристи кои ја оптоваруваат дестинацијата.

  Ќе може да се пренасочат и туристичките текови. На пример, ако некоја дестинација сфати дека нејзините плажи се преполни, туристичките здруженија преку своите планови за управување ќе определат каде и како ќе се пренасочат „вишокот“ туристи. Ќе може да се забрани и прекумерното влегување на автобуси или автомобили во старите градски јадра.

  Ќе знаете и какви ресторани и барови може да се најдат, на пример, на брегот или на главната улица на градот. Градовите и општините ќе можат да утврдат дека на одредена улица може да се наоѓаат само висококвалитетни ресторани, па таму на пример нема да може да се отвора брза храна.

  Ова го најави министерката за туризам, Николина Брњац, која долго време со колегите го подготвуваше овој закон, кој ќе биде единствен во Европа, бидејќи за прв пат една земја легално ќе се справи со проблемите на одржливоста, пишува Јутарњи. Листа на новинарката Барбара Бан.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img