More

  Германска компанија нарачува турбини на ветер од Кина, европските производители на нозе

  spot_img

  Германската компанија за управување со средства Лукскар објави дека потпишала договор со кинеската Минг Јанг за снабдување со турбини на ветер за парк во Северното Море, што предизвика лавина критики меѓу европските производители.

  Кинеската компанија треба да испорача 16 турбини со моќност од 18,5 MW, кои ќе бидат инсталирани во 2028 година во паркот Ватеркант во германските води на Северното Море.

  Waterkant ќе произведува електрична енергија за околу 400.000 домаќинства и ќе и помогне на Германија да ја постигне целта за задоволување на 80 отсто од потребите за електрична енергија од обновливи извори до 2030 година, објави во вторникот Luxcara.

  Договорот е потпишан по меѓународен тендер и темелна анализа на синџирот на снабдување, влијанието врз животната средина и заедницата и стандардите на корпоративното управување, кои ги пропишува ЕУ, посочува германската компанија, додавајќи дека сајбер безбедноста била и проверено.

  „Ватеркант“ детално ги анализираше понудите на турбините кои пристигнаа на меѓународниот тендер објавен на крајот на 2023 година“, нагласи Луксцара, додавајќи дека делови за турбините ќе се набавуваат од европски подизведувачи.

  Нарачката предизвика бран критики кај европските производители.

  Договорениот договор ќе и овозможи на Кина пристап до клучната германска инфраструктура, предупреди во средата WindEurope, додавајќи дека турбините за Waterkant би можеле да бидат испорачани од европски производители.

  „Германија и ЕУ мора (конечно) да одлучат дали ја сметаат енергијата на ветерот за стратешки сектор, пред да биде предоцна“, велат од асоцијацијата, заклучувајќи дека европската индустрија за ветерни турбини сака еднакви услови за игра за сите.

  На почетокот на април, Европската комисија отвори истрага за понудите на кинеските производители на ветерни турбини на јавните тендери во Шпанија, Грција, Франција, Романија и Бугарија за да утврди дали тие се во предност поради државните субвенции. Инсталираните турбини на ветер во ЕУ се главно од домашно производство, но кинеските производители освоија приближно две третини од глобалниот пазар до крајот на 2022 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img