More

  Футуристички план на Дубаи: 93 километри затворена велосипедска патека

  spot_img

  Во Дубаи планираат да изградат внатрешен повеќенаменски простор за рекреација и поминување на слободното време – од спортски терени до велосипедска патека и градини за храна. Тие ќе можат да ги контролираат временските услови во просторијата.

  Пешачењето, трчањето или возењето велосипед е невозможна мисија во Дубаи, Обединетите Арапски Емирати со високи температури.

  Затоа, бирото за архитектура и дизајн URB го започна проектот The Loop, кој ќе овозможи контрола над временските услови.

  УРБ е специјализиран за одржлив урбан развој, а идејата е замислена во форма на јамка од 93 километри, каде би се протегала велосипедска патека, неколку сали и вертикални градини.

  Температурата, влажноста и другите параметри може да се контролираат внатре, овозможувајќи им на корисниците да се вклучат во активности кои инаку би биле невозможни поради екстремните временски услови.

  Главната цел на проектот е да се поттикнат повеќе од три милиони жители на Дубаи да пешачат, трчаат и возат велосипед, што треба да помогне за подобрување на општото здравје на населението, а во исто време сакаат да го промовираат велосипедот како основно средство. на транспортот.

  The Loop е дизајниран како мултифункционален простор за рекреација и поминување на слободното време со различни содржини – од спортски терени и фитнес сали до вертикални градини за производство на храна.

  Проектот моментално е во фаза на истражување. Доколку се изгради подоцна, ќе биде една од најсовремените инфраструктури од ваков тип во светот, која не само што треба да придонесе за намалување на загадувањето во градот, туку би се базирала и на обновливите извори на кинетичка енергија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img