More

  Европа се подготвува за целосен прекин на гасот од Русија

  spot_img

  Земјите од ЕУ ги забрзуваат подготовките за евентуален целосен прекин на снабдувањето со руски гас, а Европската комисија денеска треба да го претстави својот кризен план. Според планот на ЕК, би се заштедиле околу 11 милијарди кубни метри гас со ограничување на греењето и ладењето во зградите, меѓу 4 и 40 милијарди кубни метри би се заштедиле со намалување на потрошувачката на гас за производство на електрична енергија и околу 10 милијарди со намалување на индустриската побарувачка. Предлогот на Комисијата ќе биде основа за дискусија на вонредниот состанок на министрите за енергетика, на 26 јули.

  Агенциите dpa, AFP, Agerpress, Hina, STA, EFE и ANSA пишуваат за начините на заштеда и состојбата со полнењето на гас во Германија, Франција, Романија, Хрватска, Словенија, Шпанија и Италија.

  Клаудија Кемферт, експерт за енергија во Германскиот институт за економски истражувања (DIW), рече дека владата ќе може да избегне недостиг ако ги отвори односите со добавувачите на гас, освен со Русија, ако продолжи да ги полни складиштата и ја охрабри јавноста да заштеди гас.

  – Ако се исполнат три услови, не гледам дека всушност ќе треба да се соочиме со недостиг на гас – рече Кемферт.

  Досега, алтернативните извори на Германија за конвенционален природен гас беа главно Холандија и Норвешка.

  Во однос на течниот природен гас (ЛНГ), министерот за економија Роберт Хабек се обиде да воспостави нови односи за снабдување за време на пролетната посета на Катар. Нивото на искористеност на германските складишта за гас полека, но постојано се зголемува. Сега е на околу 65 проценти. Германската влада постојано ги повика потрошувачите и индустријата да штедат енергија.

  Во меѓувреме, француската влада се подготвува за можноста за целосен прекин на испораките на руски гас, изјави на 10 јули министерот за економија Бруно Ле Мер. За да избегне недостиг, владата побара до почетокот на есента националните складишта за гас да се наполнат „речиси 100 проценти“.

  Во случај на недостиг на електрична енергија, француската влада подготвува низа мерки за зимата за да им даде приоритет на приватните домаќинства и одредени индустрии.

  – Очигледно е дека ги штитиме приватните домаќинства и… не затвораме фабрики или го откажуваме јавниот превоз – рече Борн.

  Според регулативата на ЕУ, капацитетите за складирање гас мора да бидат полни најмалку 80 отсто до 1 ноември 2022 година. Романскиот премиер Николае Чиука рече дека неговата земја ќе може да ја исполни таа цел пред предвиденото.

  Хрватска најави дека во актуелната енергетска криза двојно ќе го зголеми капацитетот на ЛНГ на островот Крк од 2,9 милијарди на 6,1 милијарди кубни метри. Владата сака да ја позиционира Хрватска како регионален енергетски центар во Централна Европа за да може да ги покрие енергетските потреби на соседите – Словенија, Босна и Херцеговина и Унгарија.

  Хрватска, исто така, планира да го удвои капацитетот на Јадранскиот гасовод (ЈАНАФ), кој со постоечкиот капацитет може да ги задоволи сите потреби на Унгарија.

  Државното подземно складиште за природен гас „Околи“ е исполнето со 38 проценти, а се очекува до 1 октомври да биде полн со 90 проценти. Словенечката агенција за енергетика ја започна првата фаза од планот за криза во снабдувањето со гас. Агенцијата го следи снабдувањето со гас на правците кои влијаат на снабдувањето во Словенија, вклучувајќи го и гасоводот Северен поток 1.

  Таа ги повика своите потрошувачи да користат природен гас со претпазливост. Агенцијата објави дека снабдувањето со гас за потрошувачите во Словенија во моментов е непречено, но предупредува на потенцијални прекини во иднина доколку се намали протокот на руски гас.

  Иако Шпанија не е меѓу најзависните земји од руската енергија, владата најави дека ќе промовира работа на далечина, ќе го поттикнува јавниот транспорт.

  Шпанскиот потпретседател и министер за транзиција во животната средина Тереза ​​Рибера повика на „разумно користење на енергијата“ во актуелниот топлотен бран. Со 72 отсто полни складишта, Рибера рече дека Шпанија е „многу добро позиционирана“ за природен гас.

  Италијанската влада подготвува голема едукативна кампања за заштеда на гас и вода, но ситуацијата не е алармантна што се однесува до гасот.

  Залихите за зимата, според официјалните податоци, веќе достигнаа 64 отсто од вкупниот капацитет од 6,1 милијарди кубни метри. Целните нивоа од 90 проценти до крајот на годината се на дофат, наведуваат новинските агенции.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img