More

  ЕУ Украина може по скратен пат, а Македонија не?

  - Advertisement -

  Австрискиот канцелар изјави дека Австрија ќе го поддржи статусот на кандидат за членство на Украина во ЕУ само под услов да нема двојни стандарди.

  Со тоа сака, како што појасни, да се применуваат истите критериуми како и за кандидатите од Западен Балкан.

  – Не би било замисливо да и одобрам кандидатски статус за Украина, а во исто време да ги држам надвор државите, како што е БиХ – нагласи Нехамер за германскиот весник „Велт“.

  Тој подвлече дека има јасни критериуми кои мора да се исполнат без исклучок.

  – Не смееме да имаме двојни стандарди или кандидати од прва или втора класа – посочи Нехамер.

  Иако Киев бара брзи пристапни преговори, Нехамер рече дека во Украина не треба да се зголемуваат погрешни очекувања, бидејќи процесот на проширување е сложен и долг.

  – Затоа треба да размислуваме за средни чекори во процесот на пристапување, на пример во однос на еден подготвителен простор за членство. Тој подготвителен простор не е замена за пристапниот процес, туку ќе оди паралелно со него и ќе го олесни приближувањето кон стандардите на ЕУ – објасни тој.

  И министерката за европски прашања во австриската влада Каролина Едштадлер за „Клајн цајтуг“ изјави дека на патот кон ЕУ нема кратенки.

  – Не смееме да имаме кандидати од две класи. Албанија, Македонија и Косово чекаат понатамошен чекор во процесот на проширување, а БиХ се уште чека кандидатски статус и најверојатно ќе и се закани на Украина. Не смееме да мериме со двојни стандарди – рече таа.

  Според неа, дали Грузија или Молдавија ќе добијат кандидатски статус зависи од тоа дали ги исполнуваат условите.

  – Јас сум голем љубител на евроинтеграциите и не смееме да се однесуваме поинаку со нас – нагласи Едштадлер.

  Со сличен тон зборуваше и австрискиот министер за надворешни работи Александар Шаленберг, кој рече дека ЕУ има одговорност не само кон Украина, туку и кон земјите од Западен Балкан.

  Тој рече дека Австрија не се воздржувала од доделување кандидатски статус на Украина, туку само посочил дека ЕУ има геополитичка одговорност во соседството што е пошироко од Украина.

  – Дали тоа е само политика на симболи? Што ќе се случи потоа? Сакаме да испратиме сигнал до Москва дека Украина е дел од европското семејство. Мора да размислиме дали за тоа е доволен симболичен чин како кандидатски статус – објасни тој.

  Тој рече дека не смееме да бидеме кандидати од прва и втора класа и дека треба да се создаде впечаток дека одредени земји со години стојат на лентата за застанување, а покрај нив поминува Украина.

  – Северна Македонија е кандидат за членство во ЕУ веќе 17 години, па дури и го смени името за да се приближи до Унијата и се уште чека да започнат пристапните преговори. Ние сме за тоа Балканот да се приклучи на ова патување – кажа Шаленберг

  Тој нагласи дека Балканот не е спореден, туку главен двор во рамките на ЕУ.

  – Не смееме да бидеме слепи на едното око. Русија има можност да биде разурнувач надвор од Украина. Без ниту еден куршум би можеле да предизвикаме немири на Балканот. Затоа, во наш интерес е да го земеме предвид целото соседство – нагласи Шаленберг.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img