More

  ЕУ ја продолжи употребата на сертификати за ковид до 30 јуни 2023 година

  spot_img

  Европскиот парламент и европските влади се согласија во понеделникот вечерта дека правилата за сертификатите за коронавирус ќе останат во сила во следните 12 месеци, бидејќи пандемијата на коронавирус сè уште трае.

  Претставниците на Европскиот парламент и владите на ЕУ се согласија да ја продолжат регулативата до 30 јуни 2023 година, соопшти француското претседателство со Европскиот совет, додавајќи дека регулативата може да биде отповикана пред тој рок, доколку здравствената состојба дозволи.
  Сертификатите се наменети да го олеснат слободното движење на луѓето за време на пандемија.

  Со помош на QR-код, сертификатот може да се користи за да се докаже дали некое лице било вакцинирано против коронавирус, дали е негативно тестирано за коронавирус или дали се опоравило од ковид-19.

  Дигиталната верзија може да се зачува на мобилен уред.

  Во февруари, Европската комисија предложи продолжување на важноста на регулативата за сертификати за ковид.

  „Вирусот што предизвикува Ковид-19 е сè уште распространет во Европа и во оваа фаза не е можно да се утврди влијанието на можното ширење на инфекцијата во втората половина на 2022 година или појавата на нови варијанти“, соопшти Комисијата. .

  Проширувањето на регулативата им овозможува на патниците да продолжат да го користат својот сертификат доколку земјите-членки одржуваат одредени мерки за јавно здравје.

  Прочитајте повеќе за Ковид-19 и последиците од пандемијата во земјата и светот на страницата Коронавирус.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img