More

  Етна повторно избувна: облакот од пепел се искачи дури пет километри

  spot_img

  Вулканот Етна на Сицилија ноќе повторно исфрли лава и пепел. Според италијанскиот институт за геофизика, облакот од пепел се искачил на висина од пет километри. Стромболи, исто така, останува активен.

  Според институтот, епидемијата, поради која во петокот мораше да биде опколен целиот аеродром во Катанија, полека изумира. Аеродромот во Катанија, кој беше затворен поради пепел на пистата, денеска повторно работи.

  Вулканот Стромболи на истоимениот остров северно од Сицилија се уште е активен, затоа властите го забранија пристапот до плажите на островот, а не смее да се приближуваат и чамци.

  Стромболи е популарен меѓу туристите, според областа, така што ситуацијата е под контрола и нема причина за загриженост. Вулканот инаку е еден од најактивните во Европа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img