More

  Епидемија на папагалска треска се шири низ Европа, погодувајќи неколку земји: Еве како се пренесува и кој е во опасност

  spot_img

  Смртоносна епидемија на пситакоза, бактериска инфекција позната како папагалска болест, ги погоди жителите на неколку европски земји, објави во вторникот Светската здравствена организација, пренесува Си-Ен-Ен.

  Епидемијата првпат беше забележана во 2023 година, а продолжи до почетокот на оваа година. Евидентирана е смрт на пет лица.

  Папагалската треска е предизвикана од бактерии од семејството Chlamydia, а може да се најде кај различни диви животни и домашни миленици птици и живина. Заразените птици не изгледаат секогаш болни, но ги отфрлаат бактериите кога дишат или во столицата.

  Луѓето обично се инфицираат со папагалска треска со вдишување на секрет на заразена птица. Може да се разболат и ако ги касне птица или ако клунот им дојде во допир со устата. Болеста не се пренесува со јадење месо од заразени животни.

  Истражувањата покажаа дека преносот од човек на човек е можен, но редок. Во најновите случаи на болни лица, тие биле изложени на домашни или диви птици кои биле заразени, известува СЗО.

  Повеќето луѓе кои се заразени со папагалска болест имаат благи симптоми кои започнуваат пет до 14 дена по контакт со болна птица. Симптомите може да бидат главоболка, болки во мускулите, сува кашлица, треска и треска. Инфекцијата се лекува со антибиотици и ретко е фатална кај луѓето.

  Австрија вообичаено бележи два случаи на оваа болест секоја година, пријави 14 потврдени случаи во 2023 година, а уште четири оваа година. Овие случаи не се поврзани, а ниту еден од болните не патувал во странство ниту бил во контакт со диви птици.

  Во Данска, обично има 15-30 случаи на луѓе секоја година, од кои повеќето се резултат на изложеност на птици миленичиња. Годинава во Данска се потврдени 23 случаи, но претставниците на јавното здравство се сомневаат дека бројката е всушност многу поголема. Од тие 23 случаи, 17 лица се хоспитализирани. 15 од нив имале пневмонија, а четири лица починале, јавува Си-Ен-Ен.

  Најмалку едно лице во Данска се заразило со папагалска треска од птица домашно милениче. Во три случаи, пациентите не забележале контакт со птици од кој било вид.

  Германија лани имаше 14 потврдени случаи на оваа болест и уште пет годинава. Речиси сите луѓе имале пневмонија, а 16 од нив биле хоспитализирани. Од 19 случаи во Германија, пет пријавиле изложеност на болни миленичиња.

  Шведска бележи зголемување на случаите на папагалска треска од 2017 година.

  Тие пријавија невообичаено голем број случаи кон крајот на ноември и почетокот на декември. Годинава имало 13 случаи, што е помалку од пријавените случаи во истиот период во изминатите пет години.

  Зголемување на оваа болест бележи и Холандија, со двојно повеќе случаи отколку во истиот период од претходните години. Сега има 21, а обично има околу девет годишно.

  Сите пациенти во Холандија се хоспитализирани, а едно лице починало. Осум од нив пријавиле дека не биле во контакт со птици, додека останатите биле во контакт.

  СЗО ќе продолжи да ја следи епидемијата во соработка со погодените земји. Организацијата им порачува на лекарите да бидат внимателни, а сопствениците на птици-миленичиња и работниците кои често се во контакт со птиците ги предупредуваат за важноста од добрата хигиена на рацете, пренесува Јутарњи.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img