More

  Египет отвори гробница стара 4.000 години во Луксор

  spot_img

  Египет го обнови, документираше и го отвори за туристи гробот на достоинствениот Меру од периодот на Средното Кралство Египет, кој стана најстарото место отворено за јавноста на западниот брег на Луксор, каде што се некои од најспектакуларните фараонски споменици. се наоѓа, вклучувајќи ја и Долината на кралевите.

  Меру бил висок функционер на дворот на кралот Ментухотеп II од 11-та династија. кој владеел до 2004 година п.н.е. и кој, како и Меру, бил погребан во северната некропола Асасиф, објави Министерството во четвртокот.

  Гробницата на Меру беше обновена од полскиот центар за медитеранска археологија на Универзитетот во Варшава и египетскиот Врховен совет за антиквитети.

  „Ова е првото место од таков дрвен период на западна Теба (сега Луксор и Карнак) што е отворено за јавноста“, рече Фати Јасин, генерален директор за антиквитети на Горен Египет.

  Постоењето на гробницата на Меру е познато барем од средината на 19 век, според полската египетска археолошка мисија.

  Италијанските конзерватори исчистија некои од ѕидните слики во 1996 година.

  Некои од најистакнатите функционери на Средното Кралство на Египет се погребани во северниот дел на Асасиф, според Министерството.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img