More

  Една нова студија тврди: Витаминот Д е клучен за спречување на развојот на деменција

  spot_img

  Една нова сеопфатна студија покажа дека луѓето кои земаат додатоци на витамин Д имаат помала веројатност да развијат деменција од оние кои не го прават тоа, објавено во стручното списание Алцхајмерова болест и деменција: дијагноза, проценка и следење на болеста.Истражувањето, спроведено од научници од Британија и Канада, опфатило 12.400 учесници кои во просек имале 71 година. Утврдено е дека сите испитаници биле здрави на почетокот на студијата и не страдале од деменција.

  Околу 4.600, или 37 отсто, рекле дека земаат додатоци на витамин Д, кои вклучуваат комбинација од калциум и витамин Д, холекалциферол (витамин Д3) и ергокалциферол (Д2).

  Десет години по почетокот на студијата, деменција се разви кај речиси 2.670 учесници во студијата.

  Од пациентите со деменција, само 679, или 25 отсто, земале додатоци на витамин Д, а 75 отсто, или 2.000 не.

  Откриено е дека во групата учесници кои земале додатоци на витамин Д, биле забележани 40 отсто помалку дијагнози на деменција во споредба со останатите испитаници.

  „Студијата покажа дека претходното започнување со суплементација на витамин Д може да биде особено корисно за спречување на когнитивниот пад“, рече Захинур Исмаил, професор на Универзитетот во Калгари и главен автор на студијата.

  Земањето големи количини на витамини може да биде штетно
  Интересно е и тоа што истражувањето откри дека додатоците на витамин Д имаат повеќе корист од одредени подгрупи учесници во студијата: жени, луѓе со нормални когнитивни способности за разлика од лицата на кои претходно им била дијагностицирана благо когнитивно оштетување и луѓе кои не се носители на генот APOE-e4. .

  Научниците појаснија дека приближно 40-65 отсто од заболените од деменција го носат овој ген, а тој е поврзан со регулирање на липидниот метаболизам и го зголемува ризикот од развој на болеста.

  Истражувачите веруваат дека носителите на овој ген го апсорбираат витаминот Д од цревата, што потенцијално може негативно да влијае на ефикасноста на додатоците во исхраната.

  „Спречувањето или одложувањето на развојот на деменција е клучно со оглед на зголемениот број на засегнати луѓе“, рече Бајрон Крис, невролог, коавтор на студијата и предавач на Универзитетот во Ексетер. „Поврзаноста со витаминот Д во оваа студија сугерира дека земањето додаток на витамин Д може да биде многу корисно за спречување или одложување на развојот на деменција.

  Во некои земји, каде луѓето се помалку изложени на сончева светлина во зимските месеци, се препорачува да се зема витамин Д, а единствениот начин да знаете дали имате недостаток на овој витамин е тест на крвта.

  Нутриционистите предлагаат луѓето кои сакаат да почнат да земаат додатоци на витамин Д прво да се консултираат со својот лекар, бидејќи земањето премногу во некои случаи може да резултира со запек, гадење, повраќање, дезориентација и грчеви во мускулите.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img