More

  Должината на времето кога го земате лекот за крвен притисок може значително да го намали ризикот од срцев удар

  spot_img

  Земањето лекови за крвен притисок според вашиот личен хронотип – начинот на кој вашиот деноноќен ритам влијае кога одите на спиење и станувате – може да помогне да се заштити вашето срце од ризик од срцев удар, според новата студија објавена во списанието eClinicalMedicine.

  Со други зборови, може да биде корисно за ноќните птици да ги земаат лековите навечер, додека утринските луѓе треба да го прават тоа наутро. Се чини дека овие времиња нудат одредена заштита од ризиците поврзани со високиот крвен притисок (исто така познат како хипертензија).

  Меѓународниот тим на истражувачи зад новата студија ги проучувал досиејата на повеќе од 5.300 поединци, кои одговарале на прашања за нивниот хронотип пред да бидат поделени по случаен избор во групи и да добијат инструкции да земаат лекови за крвен притисок во различни периоди од денот. Учесниците потоа беа следени во текот на неколку месеци.

  „Овие резултати се возбудливи затоа што би можеле да претставуваат промена на парадигмата во третманот на хипертензијата“, вели Филипо Пигазани, кардиолог од Универзитетот во Данди во Велика Британија, кој го водел студијата, пишува Science Alert.

  „Нашето истражување сега за прв пат покажа дека разгледувањето на хронотипот при одлучувањето за времето на антихипертензивно дозирање – стратегија наречена персонализирана хронотерапија – може да го намали ризикот од срцев удар.

  Деноноќниот ритам на секој човек (24-часовен биолошки циклус) варира малку, врз основа на генетиката и други фактори. Овие ритми се добро познати по тоа што влијаат на нашите модели на спиење, но тие исто така помагаат да се одреди температурата на телото, хормоните, метаболизмот – и, што е најважно за оваа студија, нивото на крвниот притисок.

  Ако крвниот притисок флуктуира во текот на денот, времето на земање лекови може да биде важно, претпоставуваат истражувачите. Тоа е идеја која е истражувана и претходно, но резултатите не доведоа до јасни заклучоци.

  Во оваа студија, тимот сакаше да ги идентификува хронотиповите на учесниците пред да го разгледа здравјето на срцето, бидејќи претходно беше докажано дека хронотиповите влијаат на ризикот од анксиозност и дијабетес тип 2.

  Резултатите покажаа дека земањето лекови во не-хронотипни времиња го зголемува ризикот од срцев удар – особено за ноќните птици кои обично се најактивни ноќе и ги земале своите лекови наутро.

  „Важно е лекарите да запомнат дека не се сите пациенти исти“, вели деноноќниот биолог и коавтор Кенет Дајар од Хелмхолц Минхен, Германија.

  „Луѓето покажуваат големи меѓучовечки разлики во нивниот хронотип, а познато е дека овие индивидуални разлики влијаат на ризикот од болеста“.

  Иако податоците овде не се доволно сеопфатни за дефинитивно да се каже дека времето на земање лекови за крвен притисок влијае на неговата ефикасност, има доволно докази дека истражувачите се заинтересирани да спроведат потемелни студии за да видат каква е врската.

  „Пред некој пациент да го смени времето на нивните антихипертензивни лекови, нашите наоди мора прво да се потврдат во новите рандомизирани клинички испитувања на персонализирана хронотерапија“, вели Пигацани.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img