More

  Докторот предупредува: Редовно менувајте го овој вообичаен кујнски елемент поради ризик од „тешка инфекција“

  spot_img

  Крпи за садови, кои често се занемаруваат и се оставаат влажни на мијалникот. Како што се зголемуваат температурите, тие стануваат место за размножување на бактерии, предупредува д-р Герет Нај.

  Тој советуваше да не користите крпи за садови, освен ако не ги миете темелно по секоја употреба и не ги менувате на секои неколку месеци за да ја намалите бактериската контаминација.

  Тој го истражувал степенот на бактерии на крпите за садови и ги споделил најдобрите совети за нивно чистење и складирање.

  „Откриено е дека 90 отсто од крпите за садови во Велика Британија се силно загадени со бактерии во споредба со 20 отсто од рачките за мијалник во тоалетот“, ги откри овие загрижувачки бројки од своето истражување д-р Герет Нај.

  д-р. Нај, исто така, наведе седум штетни бактерии кои вообичаено се наоѓаат на крпите за садови, вклучително и E coli, која може да предизвика низа симптоми:

  E coli – дијареа, треска, стомачни грчеви, гадење и повраќање
  Pseudomonas aeruginosa – може да доведе до респираторна инсуфициенција, шок и смрт
  Салмонела – дијареа, треска и грчеви во стомакот
  Staphylococcus aureus – ако се дозволи да влезе во крвотокот, може да предизвика инфекции на крвотокот, пневмонија или инфекции на коските и зглобовите
  Enterobacter – инфекции на уринарниот тракт, респираторни инфекции
  Клебсиела – инфекции на уринарниот тракт, респираторни инфекции
  Bacillus subtilis – повраќање и дијареа
  „Сите бактерии можат да предизвикаат многу тешки инфекции кај пациенти кои се многу млади или стари, или имаат одредени медицински состојби кои ги прават посклони кон инфекции. Бактериите ќе растат со различни стапки во зависност од тоа колку е влажна ткаенината, како е оставена и со што доаѓа во контакт за време на употребата. Препораките се да не ги користите, но доколку ги користите, треба темелно да се миете по секоја употреба и да се плакнете со антибактериски детергент на секои два дена за да ги убиете бактериите. Исто така, треба да ја менувате вашата крпа за садови на секои неколку месеци. Идеално би било да се префрлите на антибактериски марамчиња за чистење на некои површини, особено по подготовката на сурово месо или живина, кои се познати производители на штетни бактерии“, предупреди др. Нај, а пишува Мирор.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img