More

  Доаѓаат топли бранови и топлотни бранови: Овие лекови го зголемуваат ризикот од дехидрација и прегревање

  spot_img

  Се наближува летото, со значително зголемување на температурите кои би можеле да ја надминат границата од 40 °C, што претставува посебен ризик за корисниците на лекови за висок крвен притисок, алергии и лекови за одредени ментални нарушувања.

  Високите температури често може да бидат опасни и бараат соодветна подготовка. Иако многумина веќе се подготвуваат за лето со купување креми за сончање, треба да бидат особено претпазливи корисниците на гореспоменатите лекови кои може да доживеат несакани несакани ефекти кои ја попречуваат нивната способност да останат хидрирани или ефикасно да се разладат на топло време.

  Потенцијал за дехидрација или електролитен дисбаланс
  Диуретиците, тип на лек кој најчесто се користи за зголемување на зачестеноста на мокрењето како третман за срцева слабост, висок крвен притисок или бубрежна болест, може да предизвика проблеми. Иако губењето на течности е корисно за овие состојби, понекогаш може да резултира со дехидрација или нерамнотежа на електролити како што се магнезиум, калиум или сол, што може да му отежне на телото да ја регулира телесната температура, пишува express.co.uk.

  На пациентите кои земаат вакви лекови им се советува да пијат многу вода и да внимаваат на знаци на дехидрација како што се главоболка, вртоглавица, темна урина и жед.

  Друг лек кој може да претставува ризик при топло време се инхибиторите на ензимите за конвертирање на ангиотензин или АКЕ инхибитори кои ги користат пациентите со висок крвен притисок. Како што температурата се зголемува, овие пациенти може да бидат повеќе склони кон несвестица или паѓање. Понатаму, овој лек може да го потисне чувството на жед, што го отежнува препознавањето на дехидрацијата.

  Зголемување на веројатноста за несвестица и паѓање
  Ризик претставуваат и бета-блокаторите, бидејќи не само што ја зголемуваат веројатноста за несвестица и паѓање, туку и го инхибираат потењето, зголемувајќи го ризикот од прегревање поради недоволно ладење.

  Овој несакан ефект не е ексклузивен за бета-блокаторите; неколку антипсихотични лекови кои се користат за лекување на состојби на ментално здравје, како што се халоперидол, оланзапин и рисперидон, исто така влијаат на вашата способност за пот. Исто така, одредени антидепресиви може да го зголемат ризикот бидејќи често го зголемуваат потењето и ја потиснуваат жедта, што ги прави корисниците посклони кон компликации поврзани со дехидрација.

  Како да се оладите за време на топлината
  Еден начин да останете безбедни е да се обидете да ја ограничите вашата изложеност на надворешни температури со тоа што ќе останете во климатизирана средина, но ако тоа не е можно, пиењето многу вода и останувањето надвор во сенка ќе помогне да се намали ризикот од сериозна компликација.

  Кога сте надвор, обидете се да носите широка облека во посветли нијанси, како бела, жолта или пастелни бои, наместо потемни нијанси како црна, зелена и тегет, кои ја апсорбираат топлината.

  Важно е да ги препознаете знаците на болести поврзани со топлина, како што е топлотна исцрпеност, за да можете брзо да добиете третман. Знаците вклучуваат силно потење, главоболки, гадење, мазна кожа, а понекогаш дури и повраќање.

  Ако не се лекува, топлотната исцрпеност може да доведе до топлотен удар, кој се јавува кога температурата на телото ќе достигне 39°C или повисока и може да биде фатална ако не се лекува.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img