More

  Дали се заразивте со ковид и грип во исто време? Инфектолог откри како да се лекува

  spot_img

  Сепак, студениот бран не ги спречи вирусите. Иако минатата недела имаше најголем број пријави за заболени од грип оваа сезона, врвот допрва доаѓа. Во исто време, преовладуваат и други вируси како што е коронавирусот, чија инциденца моментално опаѓа. Но, има и евидентирани случаи на флурон – паралелна инфекција со грип и коронавирус. Колку се сериозни ваквите инфекции?

  Во Хрватска во оваа сезона на грип досега се примени 5.300 пријави за болни лица, од кои минатата недела се примени 2.245 пријави, покажуваат последните податоци на ХЗЈЗ. Поголемиот број заболени оваа недела во однос на претходните недели укажува на нагорен тренд на епидемијата на грип, кој е во рамките на очекуваниот опсег. Меѓу добиените извештаи за грип, стапката на инциденца е обично највисока кај децата од предучилишна и училишна возраст, а најниска кај лицата на возраст од 65 години и повеќе.

  Инциденцата на Ковид е во благ пад
  Од друга страна, инциденцата на Ковид е во благ пад. Во третата недела од новата година се евидентирани 1.117 случаи на заразени со Ковид, додека во претходната недела имало 1.792, а во средината на декември дури 5.000 за една недела, пишува тпортал.

  Но, можни се и комбинирани инфекции, вели заразниот експерт д-р Зоран Барушиќ, заменик директор на Клиниката за инфективни болести „д-р. Фран Михаљевиќ“.

  Иако нема правила, додава овој инфектолог, истовременото присуство на ковид и грип кај пациенти со коморбидитети сепак може да ја отежне клиничката слика.

  Барушиќ додава дека вакви комбинирани инфекции може да се откријат и кај децата и кај возрасната популација, без оглед на постоењето на можни коморбидитети и други потенцијално загрозувачки состојби.

  „За време на неодамнешната пандемија, видовме дека клиничката слика на СОВИД-19 се промени повеќе или помалку во зависност од циркулирачките вирусни варијанти. Од друга страна, грипот генерално го има својот вообичаен клинички тек кој започнува со висока телесна температура, изразени општи симптоми со постепен развој на респираторни симптоми“, вели овој инфектолог.

  Сепак, горенаведениот клинички тек на грипот може да покаже одредени отстапувања (на пример, кај мали деца, постари лица, вакцинирани пациенти итн.). А, како што вели, предуслов за дизајнирање третман е тестирањето на предизвикувачите на респираторните заболувања.

  Тестирање
  „За време на сезоната на циркулација на голем број на различни респираторни патогени (вклучувајќи СОВИД-19 и грип), дефинитивно е препорачливо да се направи тестирање за да се обиде да се најде причината за заболувањата. Покрај молекуларните дијагностички методи (PCR), денес се широко достапни и брзи антигенски тестови за дијагноза на одредени респираторни патогени“, вели Барушиќ.

  Основата на лекувањето за ковид и грип е симптоматскиот третман. Покрај горенаведеното, постојат и други опции за третман за овие две болести, земајќи ги предвид бројните фактори кои може да укажат на одлука за таков (специфичен) третман.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img