More

  Дали се сомневате дека го прислушуваат вашиот мобилен телефон? Овие знаци ќе ви го откријат тоа

  spot_img

  Помислата дека некој го шпионира вашиот мобилен телефон е застрашувачка.Телефоните се меѓу најличните уреди. Големото количество приватни информации што ги содржат може да биде вредно за хакерите или за оние кои сакаат да ве следат.

  Затоа е од клучно значење да ги препознаете знаците дека некој можеби го шпионира вашиот телефон. Како што објаснува Rider’s Digest, овој феномен е многу почест отколку што мислите.

  Како да препознаете

  Телефонот се прегрее. Ако во последно време забележавте прегревање на телефонот, тоа може да биде знак дека некој е хакиран. Шпионскиот софтвер работи постојано во заднина, што ја отежнува работата на телефонот и предизвикува прегревање.

  Батеријата брзо се троши. Обрнете внимание на однесувањето на батеријата. Ако троши побрзо од вообичаеното, тоа може да се должи на континуираната размена на податоци помеѓу телефонот и серверите на хакерите, што троши многу енергија, објаснува Riders Digest.

  Потрошувачката на вашите мобилни податоци (4G) е необјасниво поголема. Прислушуваниот телефон користи многу податоци бидејќи постојано испраќа информации до компјутерот на хакерот.

  Телефонот се рестартира неочекувано. Злонамерниот софтвер на вашиот телефон може да го попречи нормалното функционирање, а честа последица е уредот да се рестартира по случаен избор.

  Потребно е долго време да се исклучи. Кога ќе го исклучите телефонот, тој мора да ги затвори сите апликации што работат во заднина. Ако целиот процес трае подолго од вообичаеното, тоа може да биде знак дека вашиот телефон има инсталирано шпионски софтвер.

  Телефонот е рутиран. Rooting или „Jailbreaking“ е процес на отстранување на ограничувањата на производителот со цел да се добие пристап до делови од мобилниот систем што инаку се заштитени. Ова е практиката која најчесто ја користат хакерите за да инсталираат шпионски софтвер. Ако одеднаш видите нова апликација Cydia на вашиот телефон, тоа е знак дека вашиот телефон е хакиран.

  Слушате чудни звуци. Поновиот софтвер за следење е главно целосно тивок, но постарите верзии може да произведуваат ехо, статични звуци или кликнувања за време на повиците.

  Телефонот е премногу бавен. Секој телефон станува побавен со текот на времето, но ако тоа се случи во комбинација со други проблеми на оваа листа, тоа може да биде знак дека вашиот уред е под надзор.

  Ако се сомневате дека некој ве следи, размислете да преземете апликација за откривање шпионски софтвер како Avast, AVG или McAfee. Тие бараат добро познати инсталирани пакети и ве предупредуваат кога ќе најдат нешто.

  Сепак, имајте на ум дека „stalkerware“, како што професионално се нарекува шпионски софтвер, толку често се менува што експертите неодамна ја доведуваат во прашање ефикасноста на овие одбранбени програми.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img