More

  Дали најавата на Тања Фајон за кандидатот за претседател на СД беше премногу дефинитивна?

  - Advertisement -

  За претседателските избори попладнево ќе зборува и претседателството на СД. Како што најави минатата недела претседателката на партијата Тања Фајон, таа ќе предложи социјалдемократите – како и секогаш досега – да го претстават својот кандидат за претседател на републиката и овој пат.

  „СД е голема, традиционална партија со силна мрежа на теренот и прилега да имаме свој кандидат“, рече претседателката на социјалдемократите и министер за надворешни работи Тања Фајон. Со ова таа одговори на зборовите на кандидатката на Движењето Свобода, Марта Кос, дека сака да ја поддржат и другите две коалициски партии, односно СД и Левица.

  Се уште не е јасно кој ќе биде кандидатот на социјалдемократите. Европратеникот Милан Брглез нагласува дека се уште има доволно амбиции на сегашната позиција.

  Некои го споменуваат поранешниот претседател на партијата и актуелен државен секретар во Министерството за економија, Дејан Жидан, како можен претседателски кандидат на СД. Воедно додаваат дека во негова полза не говори фактот што тој не беше избран за пратеник на априлските парламентарни избори. Жидан денеска на прашањето дали би се кандидирал за претседател на републиката доколку тоа го сака на пример партијата, Жидан одговори дека нема таква амбиција.

  Некои од нашите соговорници од СД имаат одредена загриженост за изјавата на Тања Фајон. Се прашуваат дали таа не посочила премногу цврсто дека социјалдемократите ќе се појават со нивниот кандидат. Тие се сомневаат дека таквиот потег ќе им се исплати доколку не успеат да најдат навистина добар кандидат.

  Јасно е дека кандидатот на СД – исто како и адвокатката Наташа Пирц Мусар и потпретседателката на Гибања Свобода Марта Кос, кои и двајцата се силни кандидати – ќе им се допадне на гласачите од левицата и центарот. Затоа, дел од нашите извори од редовите на социјалдемократите сметаат дека на Фајон треба да му се даде повеќе простор за маневрирање, па нивната партија (веќе во првиот круг) да поддржи еден од нив. Во таа насока, нашите соговорници се склони да го поддржат Пирц Мусар, но се свесни дека не би биле задоволни во најголемата коалициона партија доколку СД го поддржи главниот конкурент на партискиот кандидат на Голоб.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img