More

  Честитка од градоначалникот на Општина Ресен, Јован Тозиевски по повод Националниот ден на власите

  spot_img
  Почитувани припадници на влашката заедница, дозволете ми да Ви го

  честитам празникот, Националниот ден на власите кој се одбележува на 23 Мај, денот кога со посебен документ во 1905 година од страна на султанот Абдул Амид Втори, влашкиот народ бил признат како посебен народ со право на богослужба, право на образование на мајчин јазик, како што налагале законите на Отоманската империја.
  Народот кој нема сопствена држава, од секогаш учествувал во пресудните историски настани на оваа земја и затоа со право може да се каже дека Македонија е и нивна татковина и единствена земја каде власите се признати со уставот.
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img