More

  Брнабиќ: Ја победивме пандемијата со одговорни потези на властите

  - Advertisement -

  Премиерката на Србија во техничката влада Ана Брнабиќ оцени дека потезите на властите до 2020 година и овозможиле на Србија да издржи и да победи на пандемијата Ковид-19.

  Во борбата за човечки животи клучна улога имаа медицинските работници и персоналот, научниците, но и силниот и стабилен здравствен систем, рече Брнабиќ на отворањето на Првата светска конференција за борба против пандемијата Ковид-19, што се одржува во Белград до 28 март.

  Брнабиќ потсети на дел од инвестициите во претходниот период, изградба на нови болници, клинички центри, дигитализација на здравството, вработување на лекари, набавка на вакцини и лекови.

  Сето тоа, додава тој, покажа дека Србија оди во чекор со земјите од светот и вели дека инвестициите ќе продолжат.

  Министерот за здравство Златибор Лончар рече дека за три дена од конференцијата експертите треба да направат анализа за тоа што е направено за време на пандемијата и да најдат идни решенија.

  „Не сум сигурен дека завршивме со круната. Најдете решение како понатаму“, рече Лончар.

  Брнабиќ истакна дека за време на конференцијата околу 1.000 учесници и 300 предавачи ќе разговараат на 50 теми, со цел да се разменат мислења на најеминентните експерти од регионот и светот за справувањето и последиците од пандемијата.

  Прочитајте повеќе за Ковид-19 и последиците од пандемијата во земјата и светот на страницата Коронавирус.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img