More

  Бледите проблеми со дланките и ноктите може да бидат знак за недостаток на железо

  spot_img

  И други важни симптоми кои не треба да ги игнорирате!

  Речиси една третина од светската популација страда од анемија, која може да биде резултат на недостаток на железо во организмот. Дефицитот на железо е веќе присутен кај повеќе од 1,6 милијарди луѓе ширум светот и претставува глобален здравствен проблем.

  Првите симптоми се прилично некарактеристични, но кога ќе се појават промените на болеста, тие се појавуваат речиси низ целото тело.

  Недостатокот на железо во телото има многу негативни ефекти:

  влијае на квалитетот на животот и може да биде причина за пониска продуктивност,
  може да доведе до компликации во бременоста и
  зголемен ризик од кардиоваскуларни компликации,
  лекувањето на хронични болести може да биде тешко,
  когнитивните функции се намалени,
  во исто време, постои зголемен ризик од развој на деменција.

  Препознавање на симптомите
  Препознавањето на симптомите на недостаток на железо е првиот чекор на патот кон дијагноза и третман.

  Симптомите може да се изразат на различни начини: можеме да ги видиме, другите ги чувствуваме, а во некои случаи ги чувствуваме нивните последици, бидејќи нè забавуваат и не спречуваат да ги извршуваме нашите секојдневни обврски.

  Првите знаци на анемија се бледило на кожата и мукозните мембрани.

  Вообичаени симптоми се исто така:

  замор,
  нарушувања на концентрацијата и
  отежнато дишење.
  Но, тие исто така може да се појават:

  ослабен имунолошки систем,
  кршливи нокти,
  болка во градите и
  забрзан пулс и други.
  Најчестите причини за недостаток на железо:

  исцрпена исхрана,
  неефикасна апсорпција на железо во тенкото црево,
  зголемени потреби за железо во детството,
  бременост и за време на доењето и
  поголема загуба на крв.
  Исто така, одредени групи на луѓе имаат зголемен ризик од дефицит на железо во организмот: особено предвремено родени бебиња, деца за време на брзиот развој, поединци кои не јадат месо и редовни крводарители.

  Но, да не заборавиме!
  Проблемите со недостаток на железо или анемија може да се потврдат само со тест на крвта! Иако понекогаш може да се сомневаме во недостаток веќе со одредени знаци – меѓу нив е и бледило. Треба да го посетите вашиот лекар ако забележите какви било симптоми на анемија што може да се должи на недостаток на железо кај вас или кај вашето дете. Само-лекувањето на недостаток на железо не се препорачува и опасно.

  Повеќе информации се достапни на www.anemija.si.

  Други извори: Peyrin-Biroulet L, et al. Насоки за дијагноза и третман на дефицит на железо низ индикациите: систематски преглед. www.who.int

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img