More

  Белорусија речиси го удвојува бројот на војници

  spot_img

  Генералштабот на вооружените сили на Украина наведува дека Белорусија планира да го зголеми бројот на својата армија речиси двојно: од 45.000 војници на 80.000.

  „Како дел од создавањето на јужниот оперативен команден центар, планирано е да се зголеми бројот на персоналот во вооружените сили на Република Белорусија на 80.000 лица. Новите воени единици ќе бидат опремени со воена опрема што моментално се наоѓа во складиште“, пренесува „Украинска правда“.

  Генералштабот на вооружените сили на Украина исто така истакна дека постои опасност од ракетни и воздушни напади на фронтовите Волин и Полисија од територијата на Република Белорусија.

  Белоруската армија моментално брои 45.000 војници и е на 52-то место по воена моќ од вкупно 142 армии ширум светот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img