More

  Барселона регрутирала предатори во „војната“ против гулабите

  spot_img

  Обидите на градот да ја контролира популацијата на гулаби биле неуспешни, па решиле да се приклучат на борбата со соколи и орли.

  Барселона неколку пати во минатото се обиде да ја контролира популацијата на гулаби во градот, но безуспешно.

  Според Гардијан, властите тоа го пробале со додавање на контрацептивни средства во храната на гулабите, но популацијата не се намалила значително. Сега тие испратија соколи и орли над популацијата на гулаби, која се проценува на околу 85.000.

  Како дел од пилот-проектот, групи од три или четири птици почнаа да ја „патролираат“ областа околу Камп Ноу, фудбалскиот терен на Барселона, помеѓу 8 и 16 часот. Гулабите, кои претходно се гнезделе на земја, поради градежни работи биле преместени и преместени во блиските станбени блокови, чии жители побарале да се преземат мерки.

  Инаку, целта на кампањата не е да се убиваат гулаби, туку да се возат во околните паркови, каде што ќе бидат помали вознемирувачки.

  „Птиците може да изедат некои гулаби, но тоа не е намерата“, вели Алберт Томас, претставник на компанијата ангажиран од градските власти да ја изврши задачата. „Покрај тоа, мртов гулаб не учи“, додаде тој, велејќи дека глетката на нисколетачките грабливи птици ги возбудува гулабите, што им кажува дека е време да продолжат понатаму, а се сеќаваат и на местата каде што го виделе пленот.

  Идејата за користење соколи не е нова. Во 2017 година, градот успешно ги искористи птиците грабливки за да ги растера стадата гулаби кои го оштетија покривот на концертната сала Палау Сант Жорди.

  Сепак, Кармен Мате, одговорна за благосостојбата на животните во градот, рече дека доколку пилот-проектот на Камп Ноу се покаже успешен, тој ќе биде проширен и во другите делови на Барселона. Проблеми со гулабите имаат и други области од градот. Во некои области во центарот на каталонската престолнина концентрацијата на птици е двојно поголема од препорачаната бројка, пишува Гардијан. Градот работи и на тоа да ги спречи луѓето да фрлаат храна на улиците, што го поттикнува растот на популацијата на гулаби.

  На повеќето шпански аеродроми се користат и соколи за „војна против гулабите“. Аеродромот во Барселона има тим од 80 соколи, а аеродромот Барахас во Мадрид е патролиран од околу 70 диви соколи. Штетата што ја предизвикуваат гулабите во глобалната воздухопловна индустрија изнесува околу една милијарда евра годишно.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img