More

  Аргентинците излегоа на улиците незадоволни од рестриктивните мерки

  spot_img

  Само 45 дена откако новиот претседател дојде на власт, Аргентинците, незадоволни од шокантните економски планови на новоизбраниот претседател Хавиер Милеи, излегоа на улиците на Буенос Аирес на повик на најголемиот и највлијателен опозициски синдикат во земјата.

  Аргентинците се незадоволни од острите економски реформи и мерките за штедење што ги воведе претседателот Милеи, ветувајќи дека ќе ја стабилизира националната економија потресена од инфлација од 211% и големи долгови.

  Штрајкот беше организиран во координација со моќниот синдикат Генералната конфедерација на трудот, во екот на разгледувањето на двата главни реформски чекори на претседателот Милеи – предлогот на омнибус законот и т.н. претседателски мега-указ за дерегулација на економијата.

  -Првиот рез што го прави оваа влада е намалување на штета на работниците. Нивната работна реформа има за цел да ги укине работничките права – рече Пабло Мојано, лидер на синдикат на камионџии.

  Иако штрајкот во Буенос Аирес директно влијае на секторите на транспортот, банкарството, здравството и јавните услуги, владата на Милеи вети дека нема да отстапува од своите реформски планови.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img