More

  Анкетата покажа: Европејците се сомневаат во победата на Украина во војната со Русија

  spot_img

  Додека повеќето Украинци веруваат дека Киев ќе ја добие својата војна против руските сили, Европејците се поскептични, според новата студија на Европскиот совет за надворешни односи (ЕЦФР).

  Истражувањето, објавено во средата – неколку дена пред самитот на НАТО во Вашингтон, кој се одржува од 9 до 11 јули – го покажа ставот кон конфликтот во Украина во 14 земји од ЕУ. Работата на терен е направена во текот на месец мај, пишува Politico.

  Откри дека Европејците имаат тенденција да веруваат дека Украина нема да ја победи Русија на бојното поле, при што приближно една третина до половина од анкетираните веруваат дека војната ќе заврши со пријателско решение, а до 31 отсто (Грција) гледаат руска победа како најверојатен исход. Од анкетираните земји од ЕУ, само во Естонија преовладуваше мислењето за победата на Украина (38 отсто).

  Напротив, мнозинството Украинци (58 отсто) остануваат убедени дека нивните војници можат да победат и дека можат да продолжат да сметаат на поддршката од нивните меѓународни сојузници. Само 1 отсто од Украинците веруваат дека Русија ќе ја добие војната, додека 30 отсто сметаат дека најверојатниот исход е решението со преговори.

  Студијата, исто така, откри значителни разлики во мислењата меѓу земјите на ЕУ за тоа како да се поддржи одбраната на Украина и за пристапот на Киев во ЕУ и НАТО.

  Водачите на НАТО „нема веројатност да најдат домашна поддршка за распоредување трупи“ меѓу населението на земјите-членки, покажаа наодите (оценките на земјите се движеа од 4 проценти до 22 проценти во корист).

  Во однос на трошоците за одбрана, податоците покажаа дека повеќето земји се против зголемување на нивните придонеси – исклучоци се Полска (каде 53 отсто поддржуваат зголемување на трошоците за одбрана), Естонија (45 отсто), Шведска (41 отсто) и Германија (40 отсто). ).

  Сепак, повеќето Европејци сè уште го поддржуваат учеството во војната на други начини – како што се обезбедување техничка помош и зголемување на снабдувањето со оружје и муниција.

  Само во Бугарија, Грција и Италија мнозинството од населението – 63 отсто, 54 отсто и 53 отсто, соодветно – мислат дека зголемувањето на снабдувањето со муниција и оружје за Украина е „лоша идеја“.

  Европејците се поделени и околу придобивките од прифаќањето на Украина во ЕУ. Земјите со најголема поддршка се Португалија, Естонија, Шведска, Шпанија и Полска, додека најскептични се Германија, Бугарија, Чешка и Франција.

  Меѓу Украинците, речиси две третини (64 проценти) веруваат дека членството во ЕУ е исто толку клучно колку и членството во НАТО за иднината на нивната земја.

  Украина поднесе барање за членство во блокот во февруари 2022 година, а статусот на кандидат за членство во ЕУ го доби во јуни истата година. Пред околу седум дена, на 25 јуни, ЕУ ги отвори официјалните пристапни преговори со Украина и Молдавија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img