More

    Доаѓаат нови цени на горивата во Словенија: колку ќе бидат пониски?

    spot_img

    Од утре цените на горивата во Словенија ќе бидат значително пониски. Цените на бензините и дизелот на бензинските пумпи надвор од автопатот ќе паднат на полноќ по владината промена на акцизите и максималните маржи. Ќе поевтини и мазутот.

    Цените на бензините и дизелот ќе се намалат на полноќ по владиното намалување на акцизата и дозволените максимални маржи. До 18 декември за литар бензин надвор од автопатската мрежа ќе се наплаќа 1.421 евро, а за литар дизел гориво 1.461 евро. Литар бензин на тој начин ќе поевтини за 8,7 центи, а литар дизел за 8,3 центи.

    И покрај тоа што владата не ги промени акцизите и маржите за мазутот, и овде цената ќе биде пониска, поточно за 1,3 центи. Според новиот систем ќе треба да се одбијат 1,119 евра за литар.

    Пред оваа промена, литар бензин го чинеше возачот 1.508 евра, што за резервоар од 50 литри изнесуваше 75,4 евра. Според новите правила, возачите за истата сума ќе плаќаат 71,05 евра и ќе заштедат 4,35 евра. Слично голема ќе биде и заштедата при полнење на резервоар од 50 литри со дизел гориво, за што од утре ќе треба да платите 73,05 евра или 4,15 евра помалку од пред промената на цената.

    Ќе треба да платите и малку помалку за литар мазут. При купување на 1.000 литри, продавачот ќе треба да плати 1.119 евра, ако ги исклучиме трошоците за превоз. Тоа значи заштеда од 13 евра во однос на денешната цена на нафтата за греење.

    Министерството предвидува дека цените на бензините, дизелот и нафтата за греење ќе продолжат да се пресметуваат врз основа на методологија базирана на движењето на цените на нафтените деривати на светскиот пазар и на курсот долар-евро. Моделните цени се пресметуваат врз основа на 14-дневните просеци на цените на дериватите на минералните масла.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img