More

    Здравствените работници бараат зголемување на платите за 30% и најавија протест за в четврток

    spot_img

    Можностите и буџетот не дозволуваат повеќе. Оваа година веќе двапати се покачуваат платите на здравствените работници, во првата половина на годината и овој месец, соопшти Министерството за здравство по најавата на Независниот синдикат на здравствени работници (НСЗР) за предупредувачки протест на 19 октомври.

    -Еднаш во првата половина на годината се покачија за 2.000, за 2.500 и за 3.000 за три различни групи здравствени работниици. Сега, на 9 октомври, имаше ново покачување од 10 проценти, плус договорена е исплата на регрес на крајот на годината. Апсолутно сметаме дека покачувањето е значајно и Министерството за здравство и министерот д-р Меџити од преземањето на функцијата силно се залага за подостоинствен приход, а двете покачувања се резултат, меѓу другото, и на оваа заложба. Сепак, можностите и буџетот не дозволуваат повеќе – се наведува Министерството за здравство во допис до медиумите.

    Во дописот се вели дека Министерството дека одржало повеќе состаноци со синдикатите, на кои било разговарано на оваа тема, при што, како што е наведено во соопштението, „детално им беше образложен пристапот на Владата и Министерството на здравство во однос на покачувањата“.

    Независниот синдикат на здравствени работници (НСЗР) денеска информираше дека в четврток, 19 октомври, ќе организира предупредувачки протест на вработените во сите здравствени институции во државава за време на паузата, од 10.30 до 11 часот, зашто се незадоволни од тоа што и по средбата на нивни претставници во Министерството за здравство на 5 октомври немаат одговор за нивните барања.

    Синдикалците бараат зголемување на платата за 30 проценти на сите здравствени работници и на административно-техничкиот персонал, ревидирање на Колективниот договор, зголемување на додатокот за инфекција од 1 на 4 проценти, трансформација на работниот однос од определено на неопределено на тие што се со договор на дело и бенефициран работен стаж.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img