More

    Внимавај! Овие намирници ги јадеме постојано, а тие можат да бидат опасни

    spot_img

    Иако е ретко, сепак е можно предозирање со храна која ја користиме секој ден.

    Според веб-страницата Taste Made, овие намирници се:

    Банани
    Иако бананите често се вистинскиот избор за здрава ужина бидејќи обезбедуваат чувство на слатко задоволство со малку калории, прекумерната потрошувачка може да предизвика несакани ефекти како поспаност и главоболки. Исто така, високиот внес на калиум од бананите може да доведе до посериозни проблеми.

    Путер од кикирики
    Путерот од кикирики е исклучително популарен, но важно е да се внимава на големината на порциите бидејќи може да содржи многу маснотии и да биде алерген. Некои путер од кикирики може да содржат и траги од мувла, што може да предизвика различни проблеми.
    Морков
    Морковите се богати со бета-каротин, кој може да ја претвори кожата во жолта и портокалова ако се консумира во големи количини.

    Компир
    Компирите кои позелени и почнуваат да никнуваат може да произведат природен пестицид соланин, кој може да предизвика повраќање и срцев удар.

    Вода
    Иако изгледа контрадикторно, пиењето премногу вода може да доведе до труење со вода и сериозни несакани ефекти.

    Сурова туна
    Прекумерната потрошувачка на сирова туна може да го зголеми нивото на жива во телото и да предизвика сериозни невролошки проблеми.

    Чоколадо
    Јадењето премногу чоколадо може да доведе до труење со теобромин, што може да има сериозни несакани ефекти како што се нарушувања на срцевиот ритам, внатрешно крварење, па дури и смрт.

    Кафе
    Кофеинот во кафето во високи дози може да предизвика сериозни несакани ефекти како што се забрзан пулс и несвестица. Важно е кафето да се консумира умерено за да се избегнат сериозни последици.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img